4G til hele landet

4G til hele landet

Auksjonen om frekvensene i 800-båndet er delt ut. Dermed får du bedre dekning.

Frekvensauksjonen avgjort nå er den delen som gir dekning langs veier og spredtbygde strøk. Dette er sannsynligvis en av de mest etterlengtete beslutningene i data/tele i år. Samferdselsdepartementet har endelig avgjort hvem som skal få ta i bruk radiofrekvensene i 800 MHz-båndet. Denne frekvensen er viktig for dekning av mobilbredbånd med 4G i store områder.

Dermed vil tjenester som smarttelefoner har vent befolkningen til bli tilgjengelig flere steder. I tillegg vil flere som har ventet på mobilbredbånd som alternativ til eldre kablete databredbånd fått kortet ventetiden mer.

LES OGSÅ:

Hemmelig aktør tok storeslem

Netcom fikk en av lisensene i 800 MHz-båndet, mens Telenor fikk 2 ganger 10 MHz i samme område. Kravene lisensmottakerne må oppfylle, er 98 prosent dekning av høyhastighets mobildekning innen fem år. Dette dekningskravet skal visstnok gjelde befolkningen - ikke landareal - så ubebodde deler av landet kan nok se langt etter mobilbredbånd.

- Vi er svært tilfreds med utfallet av aksjonen. 800 MHz-båndet er avgjørende for å kunne gjøre 4G-nettet landsdekkende, og NetCom fikk tilslag på indrefileten hvor myndighetene stiller krav til 98 % høyhastighets mobildekning innen fem år. Hundrevis av nye basestasjoner er allerede installert og står klare for de nye frekvensene, og 4G-dekningen øker fra rundt 50 % befolkningsdekning i dag til minimum 65 % bare i løpet av første kvartal neste år, sier NetComs administrerende direktør, August Baumann, i en pressemelding.

Også frekvenser i 900 MHz-båndet, som er viktig for dekning av 2G og 3G-nettet og i 1800 MHz-området ble tildelt i denne runden. Begge disse er viktige for å supplere den totale mobiltjenesteleveringen.

Sammen med allerede tildelte frekvenser i 2600 MHz-båndet vil kapasitet følge økt dekning. Installerte basestasjoner som har støtte for 800 MHz vil få denne funksjonaliteten aktivert tidlig i 2014.

- Dekningen blir bedre allerede fra tidlig i 2014. Vi er nå klare til å forbedre dekningen i alle landets fylker – og ikke minst vil innendørsdekningen bli vesentlig bedre, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Summen av disse frekvenstildelingene kombinerer behovene for kapasitet og dekning. Det vil sannsynligvis også øke omsetningen av 4G-dingser som kommer i stort omfang neste år.

Prisene for frekvensene blir kjent til uka.

Les om:

Telekom