UTFORDRER MARKEDET: Thomas Sandaker og Nadir Nalbant i Nye Hello kan nå for alvor sette fart i mobilmarkedet. (Pressefoto)

UTFORDRER MARKEDET: Thomas Sandaker og Nadir Nalbant i Nye Hello kan nå for alvor sette fart i mobilmarkedet. (Pressefoto)

Altibox investerer kraftig i mobil

Altibox har via en emisjon kjøpt 50 prosent av aksjene i Hello og tar med det sitt første steg inn i mobilbransjen. Nå kan kanskje administrerende direktør Thomas Sandaker nå sine mål om 800.000 mobilkunder.

For med sine snart 440.000 fastnettkunder når Altibox ut til ca. 1,1 millioner personer som nok alle bruker mobiltelefon. Denne fusjonen mellom mobil og fiber, gir også Altibox et solid forsprang på Get som også satser mobilt, men som når de for alvor gjør det til høsten, starter fra nær null mens Altibox altså alt nå via Hello har 100.000 mobilkunder. Ice har til sammenligning anslagsvis 150.000 mobilkunder.

100 millioners emisjon

Etter det vi erfarer skjer fusjonen ved en emisjon på rundt 100 millioner kroner. Det bidrar med store investeringsmidler i Hello. Og det trengte Hello som har fått 30.000 nye kunder de siste månedene, men den sterke satsingen på privatmarkedet har kostet. Ifølge Dagens Næringsliv tapte Hello 11 millioner i fjor. Det er første gang siden 2007 selskapet taper penger. Det ble etablert i 2006. De siste månedene har Hello fått 30.000 nye kunder.

Hårete mål om 800.000 mobilkunder?

Etter ti år i bedriftsmarkedet, ble 2015 et ryddeår for Hello. Thomas Sandaker ble ansatt som ny administrerende direktør og fikk jobben med å lansere nye Hello, som så dagens lys i desember 2015. I tillegg til bedriftsmarkedet satser Hello nå stort på privatmarkedet, der også Altibox har sin styrke.

Thomas Sandaker jobbet som salgs- og markedsdirektør for One Call i selskapets første åtte år. En posisjon han forlot i juni 2012. Sandaker kom fra stillingen som salg- og markedsdirektør i MTG-selskapet Viasat da han i november i fjor begynte som administrerende direktør i Hello.

- Vi i Hello har satt oss som mål å få konkurransen om kundene tilbake på agendaen, i et mobilmarked som er fullstendig dominert av to store duopolister, Telenor og Telia. Samlet kontrollerer disse over 95 prosent av privatmarkedet. Vi har allerede yppet til priskrig, og med Altibox i ryggen får vi både finansiell trygghet og en unik mulighet til å videreutvikle tjenestetilbudet både til privat- og bedriftsmarkedet, sier Hello-sjefen Thomas Sandaker i en pressemelding.

I mars uttalte han i et intervju med Inside Telecom at målet er at Hello skal bli dobbelt så stort som One Call.

One Call hadde over 400.000 kunder da selskapet ble kjøpt av Telia som en del av Tele2-kjøpet.

- Jeg tror ikke det er hårete mål, uttalte Sandaker da.

Nå er han en smule mer tilbakeholden.

- Dette er en stor dag for oss i Hello og også for det Norske mobilmarkedet som nå får en solid utfordrer til duopolet Telenor og Telia, sier administrerende. direktør Thomas Sandaker nå til Telecom Revy.

- Telekom, slik vi er satt opp, handler i utgangspunktet bare om en ting: volum. Bli størst mulig, fortest mulig. Med store volumer følger økonomisk oppside og stordriftsfordeler. Samtidig er vi helt avhengig av å klare veksten på en måte som ivaretar kundeopplevelsen på en god måte og til en pris som må ligge godt under de to milliardene i året Telenor og Telia bruker på markedsføring.  Vi har vært tydelig på at det er pris som er posisjonen vi skal ta og sørge for at Hello er selskapet som gir ”mer mobil for pengene”.

- Sammen med Altibox har vi på flere en en måte fått en perfekt partner. De leverer fiber til over 450.000 husstander og har nærmere 1.1 million sluttkunder. Det gir oss som partnere noen vanvittig spennende muligheter.

- Du har før sagt at det ikke er noe hårete mål for Hello å doble de 400.000 kundene du var med å bygge opp for One Call. Høyner du nå?

- Hva dette betyr i form av volumer og vekst på kort sikt så tror jeg vil ta med meg Torils kloke ord om å ”under-promise and over-deliver”, men det sier seg selv at vi har et fantastisk utgangspunkt. På lang sikt har jeg ståltro på at den som klarer å skape den beste kundeopplevelsen i alle ledd av kundens forventing er den som vinner, sier Thomas Sandaker.

Pakketilbud sannsynlig

- Vi går inn i Hello som en industriell eier, og med det mål å bygge videre på det som allerede er gjort og å forsterke dette arbeidet. Vi ser nå at mobilkunder begynner å forvente det samme som fiberkunder, superrask tilgang til internett. Vi kjøper oss inn i Hello fordi vi ønsker å tilby kundene våre både fast og mobil tilgang til bredbånd, og naturligvis fordi vi liker det vi ser. Vi ønsker at Hello skal fortsette å utfordre det etablerte og å sette kundene først, sier Toril Nag, styreleder i Altibox og konserndirektør for forretningsområdet tele i Lyse-konsernet.

- Operativt skjer det ingen integrasjon mellom Altibox og Hello, men partene har ambisjoner om et godt samarbeid.

-  Vil vi nå se Altibox markedsføre Hello i alle sine kanaler og kunderelasjoner til 440.000 hjem?

- Vi vil komme med mobiltilbud fra Hello til kundene våre ja, sier Toril Nag til Telecom Revy.

- Vil vi nå i Norge, som i mange andre land, se pakkesalg der dere tilbyr mobilt bredbånd, fast bredbånd og TV i samme pakke?

- Dette er jo en klar trend i øvrige europeiske land. For oss blir det viktig at pakkene ikke låser inn kundene, men i stedet gir dem forenkling og fordeler.

- Er ambisjonen raskt å bli Norge tredje største mobiltilbyder?

- Ambisjonen er å få mange og fornøyde kunder. En tredjeplass vil kunne være resultat av innsatsen, men er ikke nå et mål i seg selv, sier Nag.

Nøktern og rik

Det er Nadir Nalbant som i 2005 startet Hello og som fram til nå har vært klart største eier.

- Det har dryppet litt på meg også, og jeg kunne ha flyttet til Spania for å spille golf. Men det er ikke meg. Jeg elsker gründerfasen, å være med på å bygge opp noe, sa Nalbant i et foredrag i 2014.

Og etter det har Nadir Nalbant i januar i år innkassert mer enn 100 millioner (Ifølge Dagens Næringslivs beregninger) ved salget av et annet selskap han eide 48 prosent av, nemlig Cenica. Et selskap han delte med svogeren og som solgte elektrotavler, transformatorer og solcellepaneler.

Men Nadir Nalbant er som han selv ynder på poengtere en nøktern sunnmøring. Han har i Hello aldri tatt utbytte og lønna til daglig leder har ikke vært overveldende.

Nadir Nalbant har også tidligere markert seg sterkt i mobilbransjen gjennom selskapet Sense. Det fusjonerte så med Chess som i sin tid ble oppkjøpt av Telia.

Telekom