Altibox skrur opp farten igjen

Altibox skrur opp farten igjen

Lanserer abonnement med overføringshastighet på opptil 400 Mbit/s.

Fra og med i dag kan du bestille internett-linjer på opptil 400/400 Mbit/s hos Altibox.

Altibox tilbyr fiberoptiske kommunikasjonsløsninger med interaktivt tv og internett, ip-telefoni, alarm og mobil i samme fiberkabel. Konseptet er utviklet av Lyse-konsernet i Stavanger.

De nye hastighetene som leveres er 100/100 Mbit/s, 200/200 Mbit/s og 400/400 Mbit/s. Bredbåndsabonnementene har like rask opplastingshastighet som nedlastigshastighet.

Men billig blir det ikke. Prisen for det dette superbredbåndet vil ifølge selskapet variere noe rundt om i landet, avhengig av hvilken partner som brukes. Lyse, som er en av partnere, tar 5990 kroner per måned for den høyeste hastigheten. For 200 Mbps er månedsprisen 3490 kroner, og for 100 Mpbs 1990 kroner.

- Slike hastigheter kan brukes til sikkerhtskopier av bilder, for eksempel, eller for å laste ned HD-filmer, sier Herbjørn Tjeltveit, kommunikasjonsrådgiver i Altibox.

Støy og fysisk miljø

- Med disse nye hastighetene er vi i forkant av utviklingen og langt foran konkurrerende teknologier, sier Eirik Gundegjerde, administrerende direktør i Altibox, i en pressemelding.

Fiberkabelen overfører data med lysets hastighet, og har størst potensial av dagens teknologier når det gjelder overføringskapasitet. Fiberen har også andre gode egenskaper- som for eksempel toleranse både når det gjelder påvirkning fra elektromagnetisk støy og fysisk miljø.

- Vi har kun tatt i bruk en liten del av potensialet i fiberkabelen. 400/400 Mbit/s linjer er bare et skritt fremover, sier Gundegjerde.

Mindre ventetid

Nettverksleverandøren Cisco la nylig fram en prognose for hvordan internett vil vokse i årene som kommer, den såkalte Visual Networking Index. Prognosen spår en firedobling av nettrafikken innen 2014. Fra 2009 til 2014 vil den globale ip-trafikken firedobles, fra 15 exabytes per måned til 64 exabytes per måned.

I 2014 regner Cisco med at video vil står for 60 prosent av all internettrafikk i privatmarkedet målt i datamengde og en tredel målt i den tiden vi bruker. Cisco regner også med at ti prosent av all nettrafikk vil være overføring av web-TV, en kategori som i dag er ganske liten.

- Om ikke så mange år vil det meste av vår underholdning bli levert over internett. Stadig flere tjenester og oppgaver vil løses over bredbåndsnettet, sier Gundegjerde.

Så lang tid tar det å overføre 8 GB, typisk en HD-film, over internett med ulike hastigheter:

  • 0,5 Mbps: 36 timer 24 minutter
  • 1 Mbps 18 timer 12 minutter
  • 10 Mbps 1 time 49 minutter
  • 30 Mbps 36 minutter
  • 100 Mbps 10 minutter og 55 sekunder
  • 400 Mbps 2 minutter og 43 sekunder

Les om:

Telekom