KREVENDE 4G-IDYLL: Årdal fikk Ice-4G- først. (Foto viser Øvre Årdal:Guillaume Baviere/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0))

Årdal først med nytt Ice-nett

Ice har satt i drift sine to første 4G LTE-sendere. Det skjedde i Årdal forrige uke. Det gamle Ice-nettet skal være erstattet med 4G i oktober.

Publisert Sist oppdatert

- Det er ingen tilfeldighet at vi valgte det trange dalføret Årdal som byr på utfordrende radioforhold. Det hele ser ut til å fungere bra med rundt 30 Mbps nedlastingshastighet, sier adm. direktør i Ice Eivind Helgaker.

Like over ferien følger ti basestasjoner i Trysil.

Utnytter frekvensene

- Vi bygger de fleste steder både med 450, 800,900 og 1800 MHz-frekvensene. I første omgang, ved bytte av vårt tidligere CDMA-nett, bygger vi kun for mobil datakommunikasjon. Når vi også får oppgradert Tele2-nettet vi har overtatt, vil vi åpne for tale i eget nett, sier Helgaker.

Det vil skje i løpet av første halvår neste år - sannsynligvis før påske.  Han regner med at byttet fra CDMA-nettet vil være sluttført i oktober.

Du skal holde tunga rett i munnen når du skal forstå Ice sin nettrafikk. De har dagens nasjonale infrastruktur som de bruker for mobilt bredbånd. I tillegg til å oppgradere dette nettet til å bli et rent 4G nett for mobilt bredbånd, så legger de samtidig til de nye frekvensene sine som gjør at de også kan tilby vanlige mobiltelefoni abonnement.

I tillegg så har de tatt over det tidligere Tele2-nettet som de også oppgraderer og integrerer med sin eksisterende infrastruktur.  Hele Tele2-nettet må bygges om da det i hovedsak var bygd for 3G på 900 MHz og 2100 MHz. Dette vil ikke Ice ha. Ice går som kjent for ren 4G. I tillegg leier de nett av Netcom i områder der de selv ikke har tradisjonell mobiltelefondekning. Deres kundetilbud i dag er basert på Netcoms nett.

Tale på tre måter

Kundene i Årdal kan via Ice sin bredbåndsruter overføre data. De kan også snakke over IP-nettet via for eksempel Skype.  Ice vil etter hvert innføre standarden Volte - som betyr tale over 4G. I tillegg kommer etter hvert funksjonen WiFi calling som tillater det samme. Trolig vil Volte bli den foretrukne metoden for overføring av tale i mobilnettene. Telenor kommer med det i år.

Det er denne teknologiske utviklingen som gjør at Ice kan greie seg med et rendyrket 4G-nett. Ice slipper dermed både investere i gammel teknologi og kan bruke alle frekvensressursene sine på 4G, uten å måtte dele på 3G/ 2G. Hos Telenor og Netcom foregår i dag tale over 2G/3G og datatrafikk over 4G for de kundene som har 4G-terminaler. Volte-funksjonaliteten var en av årsakene til at Ice valgte Alcatel-Lucent som leverandør.

Har dekning, mangler terminaler

Ice har ikke, i motsetning til Telenor og Teliasonera (Netcom), gått ut med dekningsløfter. De har fordelen av at de har den langtrekkende 450 MHz-frekvensen som konkurrentene ikke har. Det står dermed ikke på frekvenser, men på terminaler som også håndterer 450 MHz.

- Slike terminaler er på vei, men ingen av de to markedslederne på terminaler tilbyr i dag 450-støtte, sier Helgaker.

Som kjent kan de to store aktørene i Norge i løpet av 2016 by på svært god befolkningsdekning. De vil fortsatt ha svak arealdekning. Her har Ice med 450 MHz en god mulighet. Og med tale over 4G (Volte) er det eneste du trenger de bredbåndsruteren til 299 kroner som Ice selger i dag. Skjønt "selger" - de eksisterende 100.000 kundene i CDMA-nettet får ruteren.