Auksjonerer frekvenser via QXL

Auksjonerer frekvenser via QXL

Post- og teletilsynet prøver en helt ny løsning for frekvensauksjonene.

- Alt mulig selges på QXL, så vi tenkte: Hvorfor ikke legge ut en frekvenstillatelse?

Det sier John Eivind Velure i Post- og teletilsynet (PT), til Computerworld.

Når frekvensene 10.290–10.320 og 10.640–10.670 mHz. skal auksjoneres bort, har tilsynet valgt en helt ny type budgivning i frekvenssammenheng – via auksjonsnettstedet QXL.no.

- Vi har tenkt tanken en lang stund, men ventet litt på riktig anledning. En auksjon kan foregå i mange former; i nettauksjon, via oppmøte på «gamlemåten», via brev, på epost, på faks eller på telefon. Det finnes mange muligheter. Dette er en metode som er lett tilgjengelig og som de fleste i dag er kjent med, forklarer Velure.

Enkelt, men med kvalitet

Alternativet hadde vært å benytte en lukket konvolutt-auksjon, der budgiverne leverer en lukket konvolutt med bud og bankgaranti.

- Det har vi gjort flere ganger, og det fungerer greit, men er ikke optimalt når man skal treffe pris.

Derfor har tilsynet nå altså bestemt seg for å prøve nettauksjon. Valget av QXL er litt tilfeldig, men PT har fått en egen, lukket auksjon på nettstedet der brukere som vil by må forhåndsgodkjennes, slik at ikke «Gud og hvermann» kan by på frekvenser.

- Hensikten var å få en løsning som fungerer i dag og som ikke trenger utvikling. Bakgrunnen er at vi ville ha noe enkelt, men som holder en viss kvalitet, slik at vi er sikre på at auksjonen kan gjennomføres uten store problemer, sier Velure.

Kan brukes igjen

Sammenlignet med å utvikle en egen løsning sparer PT en god slump penger på å bruke QXL. Denne auksjonen, som er på frekvenser som ikke er veldig høyt profilerte, blir et slags eksperiment for å se hvordan det hele fungerer i praksis.

- Er dette noe dere kommer til å fortsette med?

- Vi vil i alle fall bruke dette som en måleauksjon, for å se hvordan det fungerer. Fungerer det etter hensikten, hvor flere deltar og frekvensene tildeles på en god måte, er det helt klart noe vi vil vurdere å bruke på relativt enkle tildelinger, sier Velure.

- Vi har god tro på at det skal gå veldig bra og at vi kan bruke det igjen. Jeg har ikke hørt om andre som har benyttet tilsvarende type systemer for å tildele frekvenser.

Telekom