Avslutter mobilterror

Avslutter mobilterror

Taliban satset hardt på å stoppe mobiltrafikken i Sør-Afghanistan. Det angrer de på nå.

Den islamistiske bevegelsen Taliban har i Afghanistan angrepet teleinfrastrukturen for å stoppe mobiltrafikk. Målet er blant annet å bevise at regjeringen i Kabul ikke har kontroll over landet. Men etter mange protester innser Taliban at strategien virker mot sin hensikt.

I februar satte Taliban styrke bak sine krav om at mobiltrafikken skulle stenges om natten. Da ble flere basestasjoner ødelagt. Ifølge teleleverandørene kostet aksjonen rundt to millioner dollar i skader. Etter aksjonen bestemte de å gi etter for Talibans krav og stengte mobilnettene om natten.

Taliban mener at mobiltrafikken gir informasjon til de amerikanske styrkene og afghanske soldater i kampen mot Taliban. Men for mange afghanere er mobiltelefoni den eneste mulighet for å kommunisere med resten av landet. I alt 300 000 mobiltelefoner ble ubrukelige da nettene til Roshan, AWCC, Areeba og Etisalat ble stengt.

Sint

Men stenging betyr også at nødtelefoner eller andre beskjeder ikke kommer frem. Det rammer lokalbefolkningen i de allerede hardt rammede områdene i Sør-Afghanistan.

- Hva hvis noen blir syke? Eller hvis Taliban finner ut at de også vil stenge nettene på dagtid, spør en fortvilet bonde, ifølge Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Nå har Taliban innsett at strategien var en tabbe. Ifølge en talsmann for den fundamentalistiske bevegelsen er det forståelse for at lokalbefolkningen er sint og irritert.

- Vi ser at dette har skapet problemer for en del mennesker, og vi kommer til å tilpasse åpningen av mobilnettene, sier Talibans Zabiullah Mujahid.

Mobilmarkedet har vokst fort siden siden 2002 da de første basestasjonene ble bygd, og det hardt plagete landet har nå 5,4 millioner mobiltelefoner. Totalt har ulike leverandører investert over en milliard dollar i landets teleinfrastruktur. Mobilnettet står for en viktig del av kommunikasjonen i det krigsrammede landet.

Les om:

Telekom