Betaler for raskere Netflix

Comcast-kunder i USA får raskere streaming når selskapet tar betalt av innholdsleverandøren for fordeler i bredbåndet sitt.

Publisert Sist oppdatert

Nettnøytralitet er et ord som har vært på manges lepper de siste par månedene.

For og mot

Prinsippet om nettnøytralitet går ut på at nettilbydere skal behandle all data på samme måte, og ikke diskriminere for eller mot trafikk fra enkelte innholdsleverandører på bekostning av andre.

Tilhengere av nettnøytralitet er bekymret for at tilgangsleverandører skal kunne kontrollere linjene på en slik måte at uønsket trafikk prioriteres ned mens innholdsleverandører som er villige til å betale prioriteres opp. Det er litt som om en bilprodusent betaler Vegvesenet for at deres biler skal få lov å kjøre i egen fil, og raskere enn alle andre biler på veien.

Mange, blant annet nett- og webfedrene Tim Berners-Lee og Cinton Cerf, er bekymret for at den grunnleggende friheten på internett skal forsvinne dersom nettnøytraliteten ikke beskyttes, og helst lovfestet.

Motstandere av nettnøytralitet argumenterer gjerne på sin side om at slik kontroll av internettilgang vil øke konkurransen blant nettilbydere og åpner for nye tjenester, som for eksempel at kunden betaler for sin nettilgang slik man gjør for mobil i dag, delt opp mot hvilke nettsteder man kommuniserer med eller hvilken tjeneste man bruker.

Comcast tar betalt

Den første nettleverandøren som tar betalt av innholdsleverandør for å prioritere deres trafikk er amerikanske Comcast. Selskapet har tidligere blitt kritisert for å strupe P2P-trafikk over sine linjer, uavhengig av om trafikken er lovlig eller ei.

Nå, under en ny avtale mellom Comcast og Netflix, kan førstnevntes kunder nyte raskere videostreaming fra Netflix. Ifølge Time er Comcast som følge av avtalen nå den tredje raskeste nettilbyderen i USA, opp fra en streaminghastighet på 2,5 Mbps til 2,77 Mpbs.

Årsaken til økt hastighet er at Netflix betaler Comcast for å koble seg direkte til Comcasts bredbånd, og trenger derfor ikke gå via tredjepart slik som er vanlig for slike innholdstjenester. Netflix hevder at selskapet inngikk avtalen for å forsikre seg om at kundene kunne fortsette å kose seg med streaming av høy kvalitet, men mener nå at avtalen er urettferdig for nettbrukere.

Det har ført til en stadig hetere debatt mellom de to selskapene.

Krangler på blogg

I en bloggpost skriver videadministrerende direktør i Netflix, Ken Florance, rett ut at Comcast tar seg betalt for at Netflix skal nå selskapets bredbåndskunder.

- Comcast tar seg også betalt av sine abonnenter for tilgang til innholdsleverandører som Netflix. På denne måten double-dipper de ved å kreve betaling av både sine abonnenter og innholdsleverandørene på nett til å betale for tilgang til hverandre, skriver Florance.

Viseadministrerende direktør i Comcast, Jennifer Khoury svarer Netflix i en egen bloggpost, der hun rett og slett anklager Netflix for å være «sure over avtalen», og ikke holde seg til fakta. Denne saken handler ikke om nettnøytralitet, men om å bedre Netflix forretningsmodell, mener hun.

- Sammenkobling på nett har inten ting å gjøre med nettnøytralitet; det handler bare om at Netflix på en urettferdig måte ønsker å fluytte sine kostnader fra sine kunder til alle internettkunder, uavhengig om de abonnerer på Netflix eller ikke, skriver Khouty i sitt svar til Netflix.

Fusjons-veto

Krangelen mellom de to nettgigantene toppet seg dessuten forrige måned da Netflix formelt motsatte seg en foreslått fusjon mellom Comcast og Time Warner Cable.

- Vi er svært bekymret for at en kombinert Comcast-TWC vil sette bompenger over forbrukerinteresser, og at de vil kome til å bruke sin samlede markedskraft til å skade et pulserende og effektivt internett, skriver Florance i Netflix.

Det synes Comcast ikke noe særlig om. Khouty sier i sitt svar til at Netflix sine argumenter er generelle, og ikke gjelder spesielt for Comcast-Netflix avtalen.

- Netflix sin motstand mot vår fusjon med Time Warner Cable er ubegrunnet fordi problemstillingene som tas opp av netflix gjelder for bransjen som helhet, mener Khouty.

Når det gjelder det store spørsmålet om nettnøytralitet, så er saken oppe til behandling i det amerikanske medietilsynet (FCC). Nettnøytralitet får dessuten støtte fra både respekterte teknologer, megaselskaper og politikere.

Det er forventet at FCC vil stemme over forslag for regulering og eventuell beskyttelse av nettnøytraliteten om to dager, den15. mai i år.