Billigere fiberutrulling med nye EU-regler

Billigere fiberutrulling med nye EU-regler

Innsparing på 500 milliarder kroner skal være mulig med nye regler for bredbåndsutrulling.

Målet med nye reguleringer for bredbåndsutrulling er å dra ned kostnadene og gjøre det enklere.

Forslaget tar spesielt tak i det som i dag fungerer som grus, småstein og mindre kampestein i maskineriet som skal gi Europa tidsmessig digital infrastruktur.

Hindre mot effektiv utrulling skal vekk i byråkrati og reguleringer, og tilgang til annen infrastruktur skal garanteres. En sentral del av garantien er at dette skal skje til rimelige og konkurransedyktige betingelser.

Det melder vår internasjonale nyhetstjeneste.

Rimelig tilgang

Tele-selskapene skal med reguleringene i neven kunne forlange tilgang til grøfter, underganger, tuneller, kumhull, tekniske skap, stolper og master på like vilkår.

EU-kommisjonen har tatt inn over seg at den fysiske kabelleggingen i seg selv utgjør 80 prosent av kostnadene for bredbåndsutrulling. Deling av fasiliteter og tilgang til eksisterende infrastruktur skal redusere behovet for å grave hver enda grøft for hver meter fiber som skal rulles ut.

Kravet er også økt offentlighet og synlighet om hva som er og skal bygges, slik at det skal være mulig å samordne bredbåndsutrulling med annen offentlig infrastrukturbygging.

Byggekrav

Reglene vil også sette nye krav til byggesektoren. Alle nye bygg skal få krav om å bygge med kanaler for at bredbånd enkelt kan strekkes. Eldre bygg som totalrenoveres vil bli tillagt samme krav.

- Det dreier seg om sunn fornuft. Dette er hva innbyggerne ønsker, og det er en enkel måte å øke merverdien i investeringer i bygg og annen infrastruktur. Ingen vil kjøpe eller leie noe som ikke har innlagt strømforsyning og rennende vann, poengterte Neelie Kroes, kommissær med ansvar for Digital Agenda i EU-kommisjonen under framlegget tirsdag.

Kommissæren håpet reguleringene er ferdigkvernet og vedtatt i løpet av neste år.

EØS = Norge

Etter å ha gått runden i beslutningskvernen vil de endelige reguleringene også gjelde for Norge gjennom EØS-avtalen.

En proaktiv regjering kan ta tak i og lage regler i samsvar med reguleringene på forhånd. Da må de imidlertid gjennom en runde med byggenæringen, som allerede lager mye støy rundt bagatellmessige reguleringer der folk i rullestol, med dårlig syn eller andre spesielle egenskaper skal få tilgang til nye kontor og boliger på lik linje med andre medmennesker.

Les om:

Telekom