Billigere å ringe i hele Europa

Billigere å ringe i hele Europa

I morgen blir det nye makspriser på mobilsamtaler i EU.

Ifølge nye regler i EU skal det fra 1. juli ikke koste mer enn 3,87 kroner per minutt å ringe innen EU- og EØS-området. Det skal heller ikke koste mer enn 1,49 kroner per minutt å motta en samtale i samme område, skriver Post- og teletilsynet på sine hjemmesider.

Gratis å motta sms

Også tekstmeldinger kommer inn under det nye regelverket. Maksimalprisen for å sende en sms blir 1,09 kroner. Alle priser er inklusive merverdiavgift og det skal ikke koste noe å motta en sms.

Du skal heller ikke bli fakturert for å motta en talebeskjed via din telefonsvarertjeneste. Det er først når du spiller av og hører beskjeden at du vil bli fakturert.

Mobilsurfing

For datatrafikk som også inkluderer MMS finnes det dessverre ikke tilsvarende maksimalpriser. Post- og teletilsynet sier du må være oppmerksom på at prisene for å bruke mobiltelefonen til datatrafikk vil være høyere enn i Norge. Dersom du har maksimalpris for datatrafikk på mobilen når du befinner deg i Norge, vil denne høyst sannsynlig ikke gjelde i utlandet.

Teleselskapene som opererer innenfor EU og EØS-området har likevel visse forpliktelser også når det gjelder datatrafikk. Blant annet skal du få informasjon om at datatjenester er tatt i bruk og gjeldende pris for dette. Post- og teletilsynet skriver at informasjonen kan gis på sms, e-post eller et pop-up vindu på pc-en.

Teleselskapene er dessuten pålagt å tilby sine kunder å kunne sperre mot bruk av datatjenester - eller sette en grense for kostnaden i forbindelse med databruken.

Les om:

Telekom