Berit Svendsen, administrerende direktør Telenor Norge

Birger Steen eller Berit Svendsen?

Alt i mai kan konsernstyret i Telenor utpeke ny konsernsjef. I et åpent felt stiller Norges-sjefen Berit Svendsen sterkt sammen med Birger Steen – tidligere Microsoft.

Publisert Sist oppdatert

Hun framstår nå som en av de sterkeste kandidatene til å overta etter Jon Fredrik Baksaas når han fratrer ved årsskiftet. Bladet Kapital trekker nå henne fram i en 10 siders reportasje der de evaluerer syv-åtte kandidater. Det som taler for Berit Svendsens som første kvinne i en konsernsjefjobb er blant annet at næringsminister Monica Mæland har gitt sterke føringer i retning av kvinnelig toppsjef – og at de andre seks-syv kandidatene ikke utmerker seg som spesielt sterkere.

Intens evaluering

Ifølge Kapital er det den erfarne hodejegeren Fred Jacobsen i Egon Zehnder som er satt på jobben for å finne etterfølgeren til Baksaas. Mye taler for at styret i Telenor under ledelse av Svein Aaser satser mye på å ha den nye sjefen klar før generalforsamlingen i mai.

Tre kvinnelige kandidater

I tillegg til Berit Svendsen, nevnes nå både NHO-sjef Kristin Skogen Lund og Hilde Tonne som mulige kandidater. Med begge hefter det at de ikke har erfaring fra tungt operativt ansvar slik Berit Svendsen har i Norge som utgjør en fjerdedel av Telenors samlete omsetning. Det er også på det rene at Skogen Lund i sin tid i Telenor måtte finne seg i å bli degradert av Baksaas og fratatt ansvaret for først Norge så også Sverige og Danmark som i neste omgang førte til at hun forsvant ut av Telenor.

Det hersker ikke tvil om at Jon Fredrik Baksaas i sin 13 år lange tid på toppen i Telenor har lagt stor vekt på operativt lederansvar og suksess i sitt ansvarsområde. Det har Berit Svendsen. Telenors unike høye markedsandel i Norge blir lagt merke til også internasjonalt. Det vil selvsagt telle at Telenor har over 50 prosent av mobilmarkedet og klart høyest ARPU i Norden. Det taler også til hennes fordel at hun i to perioder har sittet i Telenors konsernledelsen. Svakheten er at hun kun i Conax har jobbet internasjonalt i en liten nisje.

Mange menn er mulig

Kapital drar fram også en rekke mannlige kandidater. Av disse synes det som om to utmerker seg. Innad i Telenor har Asia-sjefen Sigve Brekke lenge vært ansett som «kronprinsen» i Telenor. Og Asia har utviklet seg enormt under hans ledelse med 45 prosent av omsetningen. Men noen vil mene at India-satsingen taler negativt pluss det faktum at han er nært knyttet til Arbeiderpartiet via nært vennskap på blant annet Martin Kolberg. Vil en Høyre/Frp-regjeringen velge en konsernsjef i Norges nest største konsern med så nær tilknytning til Arbeiderpartiet.

Det er mange eksterne kandidater. Kanskje den sterkeste er Birger Steen – tidligere Microsoft-sjef både i Norge og Russland. Han sitter i styret både for Schibsted og snart Nordea. For tiden jobber at han i programvareselskapet Parallells i USA. Telebransjen er i kraftig omstilling ikke minst internasjonalt i stadig sterkere konkurranse med amerikanske storselskaper som Google, Facebook, Apple og Microsoft. I så måte er Steen en kandidat som er velegnet til at å ta Telenor inn i en ny tidsepoke.

Kapital drar også fram nåværende økonomidirektør Ricard Olav Aaa og kanskje en enda sterkere kandidat tidligere økonomidirektør Trond Westlie. DNB-sjefen Rune Bjerke og Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal nevnes også pluss tidligere konserndirektør i Telenor Morten Lundal.

Som også Kapital framhever finnes det ingen selvskreven kandidat. Blant de som her er nevnt framstår følgende fire som de sterkeste: 

  • Birger Steen
  • Berit Svendsen
  • Sigve Brekke
  • Morten Lundal

Selvsagt kan Telenor hente sin nye konsernsjef helt utenfor telesfæren selv om det ikke fram til nå har vært vanlig i telebransjen. I så måte finnes det for eksempel en for tiden arbeidsledig tidligere Statoil-sjef Helge Lund. Og Kenning-skolen er sterk i norsk næringsliv. Den går på at du ikke behøver inngående fag/bransje-kompetanse for å være en god toppleder.

Informerte kilder forteller oss at etter næringsministerens uttalelser blir det vanskelig for styret å komme utenom en velkvalifisert kvinne. Og hun finnes. Så spørs det om de politiske signalene overgår tradisjonen med kun å velge menn i slips til toppledere. Det kan også hevdes at det i en så sentral stilling kreves en toppleder med politisk nettverk og erfaring. Skjønt – det hadde Tormod Hermansen da han ble valgt i 1991, men ikke Baksaas da han overtok i 2002. Det er iallfall ikke politisk tyngde som preger Kapitals gjennomgang av kandidatene.