Bor du her kan du få lagt inn fiber gratis

Bor du her kan du få lagt inn fiber gratis

Konkurransen hardner til i bredbåndsmarkedet. Etableringsprisen for fiber varierer fra 0 til 9000 kroner.

På Jessheim kan du nå få gratis fiberetablering av Get. Og betaler du 1990 kroner i etablering får du både TV-pakke og internett gratis i fire måneder.

En sjekk på etableringsprisen for fibernett hos de største tilbyderne gir i høyeste grad at mangslungent bilde. Etableringen varierer fra ingenting til 9000 kroner.

Der konkurransen er hardest og markedet størst, er tilknytningsprisen svært lav eller ingenting. Nesten uten unntak er det i tettbebyggelser der operatøren kan få mange kunder ved å vinne fram. Andre steder må du ut med 4-9000 i tilknytning. Ofte er gratis eller rimelig tilknytning ledsaget med bindingstid i 12 måneder. (I realiteten sjelden problematisk da det kun er en Internettilbyder i kabelen.)

Kampanjer og spesialtilbud

Men det er all grunn til å forhandle med operatørene. Og være på utgikk etter spesielle kampanjetilbud. I Nord-Trøndelag leser vi på NTE.no sine sider en etableringspris på 5400 kroner som imidlertid i et kampanjetilbud blir redusert til 2400 kroner. I de ulike tilbudene er det også svært forskjellig hva som er inkludert. Noen steder er dekoderboks og modem inkludert. Andre steder må du punge ut flere tusenlapper for det. Noen har i tillegg til fibertilknytningen en egen pris for Internett-tilknytning.

Etableringskostnaden er en vesentlig del av investeringene for en fiberoperatør. Viken Fiber for eksempel fikk 14 900 nye kunder i Østlandsområdet i fjor til en investeringskost på 22 500 per kunde. Normalt går innskuddet fra hver enkelt fiberkunde til fradrag i selskapets investering.

Foreløpig gir ikke tilknytningsprisene sentralt og lokalt noe entydig bilde om lave priser sentralt og høye desentralt. Trollfjord Bredbånd tar 1900 kroner i etablering på Andenes og i Nord Salten. Enivest tar 5990 kroner for etablering av fiberkabel. 3Net tar i Lyngen og Skjervøy etablering fibernett 3900 kroner, men de har også perioder med fri etablering dersom du binder deg til ulike pakker hos Get i 12 måneder.

De prisene vi her har nevnt gjelder i hovedsak eneboliger. For borettslag og sameier er det forhandlinger som avgjør etableringsprisen. Månedsprisen for Interentta-aksess på fore eksempel 50-100 Mbit/s-hastighet på fiber er i reglen minimum en hundrelapp rimeligere om du er en del av et borrettslag eller sameier.

Det åpne alternativet

Alt det vi har nevnt overfor betinger at operatøren har tjenestemonopol. Opennet.no har et alternativ for åpent nett. Med «åpent» betyr det her at du har valget mellom tre Internett-tilbydere: Bahnhof, DataGuard og Homenet.

I hovedsak retter Opennet.no seg til borettslag og sameier på Østlandet. Men de har også en avtale i Sørreisa kommune der normal tilknytningspris er 9000 kroner – kampanjepris halvparten. Til gjengjeld er månedsprisen for 70-100 Mbit/s rimeligere enn hos Get, Altibox og Canal Digital. På TV har Opennet.no to ulike pakker – Viasat og SnapTv. Her kan det synes som om TV-tilbudet hos de lukkede operatørene er større.

Les om:

Telekom