Brannvesenet gjenoppliver personsøkeren

Brannvesenet gjenoppliver personsøkeren

Den nette, lille boksen skal kobles opp mot nødnettet.

1. september 2003 døde personsøkeren på det kommersielle markedet i Norge - da Telenor dro ut pluggen etter 19 års i drift. En årsak var at mobiltelefonen hadde tatt overhånd. Den var mer praktisk og var dessuten begynt å bli liten (at den nå vokser igjen, er en annen interessant historie).

Men den analoge VHF-radioen, brukt av redningsetatene, krympet ikke på tilsvarende måte som mobiltelefonen. Derfor levde personsøkeren videre i andre former. Brannvesenet har vært en ivrig bruker. Utenfor storbyene har deltidsbrannmannskap i årevis gått med den minimalistiske firkantede klossen - oppkoblet mot brannvesenets eget analoge radiosystem - i bukselinningen. Så måtte søndagsmiddag hos svigermor fra tid til annen avbrytes om det skulle begynne å ule, riste og blinke fra beltestedet.

Personsøkeren ble på nytt truet da det nye digitale nødnettet ble påbegynt. Selve radioen kunne dekke behovet, så byråkratiet for seg. Men brannvesenet på mange små- og mellomstore brannstasjoner protesterte. De er ofte avhengige av bistand fra deltidsmannskap, som er borgere med ellers vanlige liv og heltidsjobber utenfor brannvesenet, som har sagt seg villige til å stille opp på kort varsel.

Disse må få slippe å slepe med seg Motorola-håndsettene, som er nødnettets mobile standardutrustning i Norge, når de for eksempel kjøper mat på Rimi, mente mange i brannvesenet. Motorola-enhetene er 12 x 6 x 4 centimeter (hakket over 15 lang med antenne) - omtrentlig samme fysiske omfang som en Nokia 1611 fra 1997. Personsøkerne er naturligvis mye mindre og lettere.

På anbud

Brannsjef John Arne Karlsen ved Eidsvoll og Hurdal brannvesen var med i nødnettets fase null, og dermed blant de første som ble koblet opp mot det nye systemet i januar 2011. Distriktet var også tidlig ute med å be om nytt opplegg for personsøkere.

(Saksopplysning/red.anm: Karlsen har nå formelt tatt over som brannsjef i det nye selskapet Øvre Romerike brann og redning IKS, som også inkluderer Eidsvoll og Hurdal, noe han ikke hadde på tidspunktet denne artikkelen ble publisert til CWs papirutgave.)

- Som arbeidsgiver og brannsjef ønsker jeg å tilrettelegge for at mannskapene mine skal ha en best mulig arbeidsdag. Da er det viktig å tilrettelegge for at fritid blir så fri som mulig, uten at en må bære med seg altfor mye utstyr, sier han.

- Det gjelder først og fremst deltidsmannskap, kanskje særlig dem med lavest beredskapsnivå. De går med varslingsutstyr 24 timer i døgnet, sju dager i uka, 365 dager i året.

Han har selv gått med en slik personsøker i beltet i over 20 år.

- Den tok du instinktivt på i beltet på samme måte som du kledde på deg. Du følte noe var galt om den ikke var der. Radioen er det betydelig verre å bære med seg. Plutselig tar du den av deg et øyeblikk fordi den er i veien, og så glemmer du at du har tatt den av og da får du ikke oppkall.

Nå har myndighetene imidlertid tatt til seg budskapet fra brannvesenet. Nylig ble en anbudskonkurranse fra Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) om anskaffelse av personsøkere avsluttet på den offentlige innkjøpsportalen Doffin, som betyr at man er et skritt nærmere videre liv for personsøkeren.

- Det er en prosess som har tatt lang tid, sett med våre øyne. Personsøkeren var ikke utviklet da nødnettet ble rullet ut. Markedet var for dårlig, og Norge var blant dem som var først ute med ønske om slike. Derfor var det veldig hyggelig å høre at det har blitt utviklet prototyper og at Norge nå har bestemt seg for å skaffe personsøkere, sier Karlsen.

- Det er flott at myndighetene endelig forstod at det er behov for personsøkere, det tror jeg ikke de forstod i begynnelsen.

Drammen vant til radio

Mannskapet til seksjonsleder for beredskap i Drammensregionens brannvesen, som har 150 deltidsansatte, forteller at det også hos dem var murring da det nye nødnettet ble lansert uten personsøkere.

- Spesielt hos deltidsmannskapet, som har annet arbeide når de ikke er brannmann. Vi møtte litt negativitet og mostand da vi innførte det nye nødnettet i oktober 2011, sier han.

Mannskapet mente på den tiden radioen var såpass stor at den ble liggende igjen i bilen, men har nå etter litt tids bruk blitt komfortabel med Motorolas MTP850-håndsett. Nå er den med hvor enn de ferdes, om det så er Maxi Storsenter, Røyken bibliotek eller Øvre Eiker stadion.

- Det ble ganske fort stille. Det negative med radioen er størrelsen, men det får du igjen med at du kan høre kommunikasjonen og nødanropene fra brannvesenet, sier han.

- Vi synes Tetra og samband har vært et fremskritt i Brann-Norge. Terminalen er så som så i størrelse, men vi løper ikke så mye frem og tilbake lenger fordi vi har et samband i kan kommunisere på.

Kombinerer enheter

Karlsen i Eidsvoll er enig i at selve radioen er bedre når det gjelder å gi mer informasjon om oppdragene. I hans region kommer trolig deltidsstaben til å ha radio liggende avslått i bilen i tillegg til å ha personsøker i beltet. På denne måten kan de svitsje på radioen og få en oppdatering på vei til ulykkesstedet, samtidig som de slipper å ta med seg apparatet når de skal klippe håret på Salong Hårek.

- Vi kommer nok til å ende opp med at hvert mannskap får en personsøker og beholder radioen. Så kan de bruke personsøkeren for å få varslet om de må slå på radioen, sier bransjefen.

Han håper resten av anbudsprosessen ikke drøyer for lenge.

- Vi håper personsøkeren kommer om ikke så lenge, og at den er klar til bruk, slik at det ikke blir som når staten skal kjøpe jagerfly, fleiper Karlsen.

En personsøkeralarm vil typisk være en tekstmelding med kort informasjon. Personsøkere i Tetra-nett har teknisk mulighet for å støtte kvittering av slike alarmer. Det er ikke så mange produsenter dags dato, men et eksempel er franske TPL Systèmes Birdy Tetra. Et annet eksempel er tyske Oelmann Elektroniks Viper TME, som er utviklet ut fra spesifikasjoner fra det tyske nødnettet, gjerne kalt BOS-net eller BDBOS

DNK har ikke ønsket å kommentere personsøkerproblemstillingen i og med at anbudsprosessen ikke er over ennå.

Les om:

Telekom