Bredbånd: sjekk hastigheten selv

Bredbånd: sjekk hastigheten selv

Du kan selv sjekke hastigheten på internett-linjen din og finne ut om du får det du betaler for.

Det er slettes ikke sikkert at du får den linjehastigheten som du betaler for. Derfor er det lurt å teste linjehastigheten i blant for å se om linjeleverandøren leverer det produktet du betaler for.

Å teste linjehastigheten er latterlig enkelt og du trenger strengt tatt ikke et verktøy som gjør det for deg. Jo da, et automatisk verktøy som gjør det er kanskje mer fiffig med hensyn til animasjoner og brukergrensesnitt.

LES OGSÅ: Kjøpeguide: Trådløst nettverk

Prinsippet bak måling av linjehastighet er enkelt. Det lastes ned en fil fra en tjener, og en stoppeklokke tar tiden på hvor lang tid operasjonen tar. Deretter regnes resultatet ut. Men visste du at du kan måle hastigheten selv?

Slik måler du hastigheten

En god måte å teste ytelsen på linjen er å laste ned en større fil fra en tjener som er koblet til en rask Internettlinje. Fordelen med å bruke en stor fil er at linjehastigheten rekker å stabilisere seg. Dette er viktig for å oppnå topphastighet. Å laste ned en stor fil er spesielt hensiktsmessig for personer som sitter på raske linjer (f.eks. 10 Mbit/s eller mer). Om filstørrelsen ikke er stor nok, kan personer på raske linjer oppleve å laste ned en fil uten å ha nådd topphastighet. Da er det dumt å ringe kundestøtte hos din aktuelle bredbåndsleverandør og klage på hastigheten.

Vår erfaring er at man oppnår bedre resultater med filoverføring over ftp enn http. Vi har derfor valgt å anbefale filoverføring over ftp fremfor http.

LES OGSÅ: Norsk skepsis mot gratis tråløsnett

Forslag til stor filer som kan lastes for å teste linjehastigheten kan være en Linux-distribusjon fra en universitetstjener i Bergen, Oslo eller Trondheim. Disse filene er bortimot 700 MB. Aktuelle tjeneradresser kan være ftp.uninett.no eller ftp.uib.no.

Start opp et ftp-program, koble deg mot en av de foreslåtte ftp-tjenerne, og last ned en .iso-fil på f.eks. 650 MB. Legg merke til hvordan nedlastingshastigheten oppfører seg med tiden. Når du hastigheten har stabilisert seg, er dette din faktiske nedlastingshastighet i Norge.

Ønsker du å måle linjehastigheten din mot utenlandske tjenere, kan du f.eks. benytte tjenesten til DSL Reports. Du finner den på dslreports.com/speedtest. Her har du valget mellom en hastighetstest med Flash eller Java.

Les om:

Telekom