Cisco utfordrer på småcelle

Cisco utfordrer på småcelle

I mobilbransjen er Cisco stor på IP-teknologi for pakkekjerner i nettet. Nå kommer de også på småceller.

Mens selskaper som Huawei og Ericsson angriper småcellemarkedet fra en dominerende posisjon på macroceller eller vanlige basestasjoner, angriper Cisco fra WiFi-ruteren. Målt i antall er Cisco verdens største celleleverandør. Men selvsagt ikke i omsetning da marcocellene koster atskillig mer enn småcellene.

Satser i vekstnisje

– Den største endringen i mobilbransjen de siste årene er introduksjonen av småceller. Gjennom kjøpet av Ubiquisys har Cisco blitt verdens største leverandør av mobile basestasjoner, målt i antall. Faktisk har vi levert flere basestasjoner til mobilnett enn de andre til sammen. Og denne utviklingen går utrolig fort, sier adm. direktør i Cisco i Norge Jørgen Myrland.

En konsekvens av oppkjøpet av Ubiquisys er at det norske småcelleselskapet Cloadberry nå blir en kanal for Cisco, Ubiquisys var nemlig Cloadberrys produktleverandør. Nå vil Cisco og Cloadberry forene sine krefter i det norske markedet. Dessuten vil Cisco selge via systemintegrasjons-selskaper. Men uansett er radiodekning også innenhus så langt i all hovedsak et operatøransvar. Men med Ciscos løsning har de iallfall fått enda et verktøy til å tilfredsstille bedriftenes innendørsdekning og også løse kapasitetsproblemene.

Tregt norsk marked

I Norge har de to største operatørene fram til det aller siste vært svært tilbakeholden med småceller. Til nå er det Network Norway som har levert slike innendørsløsninger. Men de aller fleste operatører ser nå nytten av småcelleløsninger spesielt for å levere en bedre innendørsdekning i byene med nye bygg med byggemateriale som i stor grad skjermer for radiosignaler utenfra. Bare i Barcoden har Telenor brukt tosifret antall millioner på innendørsdekning ad tradisjonell vei via repeatere (signalforsterkere).

Bred anvendelse

Et annet marked for småceller er stadiondekning der Cisco alt har levert større installasjoner i USA. Klubbene i tippeligaen i Norge er i gang med en større WiFI-implementering på tre stadioner allerede og vil investere over 100 millioner kroner for å bringe flere til arenaene og samtidig tilby dem en god mobil opplevelse. Småceller kan nok ha en helt naturlig interesse i slike løsninger.

Cisco kan nå levere småceller som lar seg implementere som en enkel innstikksmodul av deres mange WiFi-rutere i norske bedrifter. Det forenkler installasjonen i bedriftene og reduserer kostnadene dramatisk. Ingen har til nå i Norge brukt småceller i privatmarkedet. Men at behovet er tilstede også der opplever mange av oss som bor i større og nye boligkomplekser.

Les om:

Telekom