DAB ikke død likevel

DAB ikke død likevel

DAB relanseres i Tyskland neste år. Hele den tyske radiobransjen er enig om å bruke DAB-plattformen til å distribuere radio.

For noen dager siden kom meldingen om at Tysklands DAB-prosjekt skulle avvikles. Staten stopper pengestrømmen til den digitale radiosatsningen, som av at en statlig kommisjon anses som en fiasko.

Men DAB er ikke død ennå. Ifølge en pressemelding fra Digitalradioutvalget vil DAB relanseres i Tyskland neste år. Denne gangen står private, kommersielle aktører, allmennkringkasterne (ARD) og Deutschlandradio sammen om prosjektet i Tyskland.

LES OGSÅ: DAB gravlegges i Tyskland

Grunnen er ifølge Digitalradioutvalget at tre viktige forutsetninger er kommet på plass.

For det første får den kommersielle radiobransjen slippe til i det tyske DAB-nettet. Den internasjonale frekvenskonferansen har gjort det mulig for Tyskland å frigjøre flere DAB-frekvenser. Det blir tildelt tre frekvensblokker (multipleks) i alle de tyske delstatene. Den ene av disse blir riksdekkende.

For det andre tar Tyskland også i bruk DAB+, som gir de private og kommersielle kringkasterne alle de kanalene de ønsker. DAB+ vil kunne gi inntil 30 radiokanaler per multipleks eller 5 DMB tv-kanaler, eller en kombinasjon av disse.

For det tredje blir det bedre DAB-dekning innendørs fordi tyske myndigheter har gitt tillatelse til å øke styrken på senderne.

- ARD, Deutschlandradio og de kommersielle kringkasterne forplikter seg til å støtte en 2009-relansering av digitalradio, basert på DAB Eurkea 147 standarden', sier Herbert Tillmann i det tyske utvalget for kringskasting.

- Endelig har den tyske radiobransjen fått på plass rammer for digitaliseringen som inkluderer alle radioaktører. Det er en forutsetning for å lykkes at både kommersielle og offentlige kringkastere får akseptable vilkår og mulighet til å utvikle nye tilbud, sier Hans Petter Danielsen, leder av Digitalradioutvalget.

Les om:

Telekom