Danskene kan kreve gratis fiber

Danskene kan kreve gratis fiber

Bor du nærmere enn 30 meter fra en fiberkabel, har ikke TDC noe valg.

Hvis du bor like ved TDC-fiber i Danmark kan du nå kreve tilslutning – og danskenes største teleselskap må betale.

TDC har flere tusen kilometer fiber nedgravet, og It- og telestyrelsen i Danmark besluttet overnevnte konsept i november 2010, skriver Comon.dk.

Åpen kabel

TDC klaget på opplegget, men nå er klagen avvist og ordningen trer i kraft fra 1. juli. Dermed kan danske hjem bli tilsluttet hvis de har inngått avtale med en tilbyder som vil lever tjenester på fiberen.

Ifølge Comon vil det fungere slik at en tilbyder kontakter TDC når en hussttand har tegnet abonnement hos tilbyderen. Så må altså TDC føre fiber til kunden, forutsatt at avstanden er maks 30 meter fra TDCs nærmeste fiberstrekk.

Ordningen vil koste 14-15.000 danske kroner per kunde, og TDC er naturligvis ikke spesielt glad over avgjørelsen.

- Vi vil studere avgjørelsen nøye og overveie om det er noe vi vil bringe inn for domstolene, sier Miriam Hvidt, juridisk direktør i TDC, til Computerworld Danmark .

Oslo-fiber

Computerworld har nylig satt søkelys på fiberordningen i Oslo, der Majorstua og Homansbyen vel har etterlyst tilgang på fiber – gjerne etter en modell der tjenestetilbydere leier seg inn på en slags kommunal infrastruktur.

Etter det Computerworld kjenner til, skal det norske Post-og Teletilsynet ha diskutert om noe lignende i Norge uten at noen beslutning er tatt i saken.

Les om:

Telekom