NYE MARKEDER: Bredbåndsselskapene satser på mobiltelefoni, og omvendt. Illustrasjonsfoto: Michal Jarmoluk/Pixabay

NYE MARKEDER: Bredbåndsselskapene satser på mobiltelefoni, og omvendt. Illustrasjonsfoto: Michal Jarmoluk/Pixabay

De store blir bredere

Fram til nå har Tele2 vært en mobiloperatør. Med kjøpet av TDC i Sverige blir de også fastnettoperatør og får hele ni milliarder kroner i omsetning på det svenske markedet. Med det blir de like stor i Sverige som Telia er i Norge.

Om det ikke skjer så voldsom konsolidering innenfor hvert enkelt segment, er det en klar tendens til at de store brer seg ut inn i nye områder.  Siste er Tele2s oppkjøp av Tele2 i Sverige for 2,9 milliarder SEK. Det styrker Tele2 kraftig på bedriftsmarkedet. Og Altibox/Lyse sitt oppkjøp av halve Hello i Norge.

Hvem er neste?

Det er med andre ord klare tegn til at stadig flere av de store teleselskapene ikke bare ønsker å bre seg ut på tjenestesiden, men også i bredden ved å kunne tilby både mobil og fast – både privatmarked og bedriftsmarked.

I Norge kan vi konstatere at det er liten bevegelse hva angår fusjoner og oppkjøp innen bredbånd. Men når nå både Altibox og Get satser også mobilt, står bare Telia og Phonero igjen som rene mobiloperatører. Det gjør også Ice som foreløpig ikke kan regnes som en av store i markedet.

Som Toril nag i Lyse antydet forleden, planlegger de pakkeløsninger mobil-fast slik trenden er internasjonalt. Det vil skape en ny konkurransesituasjon i det norske markedet. Og det kan da også hende at Telenor kommer med slike pakker. Det styrker nok helt klart Telias ønske om en fastnettvirksomhet med synergieffekter i Norge.

I det store bildet er det da bare Broadnet som synes attraktiv for Telia. Broadnet har pyntet seg til salgs lenge og har en betydelig styrke på bedriftsmarkedet innen fastnett. Det samme har Phonero innen mobilnett. Telia har alltid hatt problemer med å by Telenor skikkelig konkurranse nettopp i bedriftsmarkedet. En av årsaken er manglende bredde. Telia rydder nå kraftig i porteføljen og drar inn friske milliarder både fra salg i Spania og Eurasia.

Konsernsjef Johan Dennelind har tidligere klart uttrykt ønske om fastnettoperasjon i Norge. Tiden for det synes moden selv om kanskje den ikke er like moden for oppkjøpskandidatene.

Det er også teknologisk slik at sammensmeltingen fast-mobilt er mer aktuelt enn før. Med 5G,  Softsim og Software Defined Networks (SDN) blir den trenden enda sterkere. Wifi og mobilnett vil begge opptre også i samme ulisensierte frekvenser. 5G krever et mye tettere nett av basestasjoner – det vil si mer fiber for backhaul. Også IoT og standarden Narrow Band IoT drar i samme retning.

På Nkom Agenda i Lillesand for et par uker siden framhevet konsernsjef Sigve Brekke i Telenor også betydningen av størrelse for å lykkes internasjonalt. I sine strategiske markeder ønsker alle store å bli større. Det vil garantert prege det norske telemarkedet i året som kommer.

Telenor større i Sverige

Selv med oppkjøpet av TDC er Tele2 fortsatt mindre i Sverige enn Telenor med 12,6 milliarder NOK i omsetning i Sverige i fjor. Til sammenligning hadde Telia Norge 9 milliarder i omsetning i Norge – på et mindre marked enn Telenor har i Sverige, men med betydelig svakere konkurransenivå. Når Telenor har en slik størrelse i Sverige, skyldes det at de også har en betydelig fastnettoperasjon der.

Utenom Norge og Sverige er Telenor en ren mobiloperatør. Brekke fokuserer på tjenestesiden i Asia med eHelse-portal i Bangladesh, banktjenester i Pakistan og rubrikk-samarbeid med Schibsted i flere markeder. Men vil han kanskje se behov for fastnett også i andre markeder? Det er vel ikke bare i Skandinavia at mobilnettet og fiberen blir mer integrert.

Telekom