Derfor kjøper de Ventelo

Derfor kjøper de Ventelo

Men EQT VI-fondet vil ikke fortelle hvor mye de betaler for telekomselskapet.

I går ble det kjent at EQT VI-fondet kjøper Ventelo for en ikke-oppgitt sum. Det eneste som er oppgitt er at de verdsetter selskapet til 1,8 milliarder. Resten må man regne seg frem til selv.

- Prisen er den den er, sier Stig Herbern, administrerende direktør i Ventelo.

- Det vi har blitt enige med eierne om er å kommunisere egenkapitalverdien, så vil det alltid være forskjellige måter å regne seg opp derfra.

Han kan informere om at det har vært flere interessenter.

Kjøper, bygger, selger

Kjøperen, EQT, ble grunnlagt i 1994 som et investeringsselskap for Wallenberg-familien. Her er tilknyttet over 100 industrielle rådgivere, også innen telekom, og i styrene som opprettes blir det alltid sittende flere industrialister enn EQT-representanter.

Det EQT gjør er å selge selskaper, bygge dem opp, for så å selge dem igjen, senere. VI-fondet har 4,8 milliarder Euro til rådighet, og Ventelo er deres andre kjøp.

Fra før har EQT investert i blant annet Infiber innenfor samme bransje som Ventelo i Norge, riktignok under et annet fond. For telekom er i siktet for tiden.

- Det er et viktig marked for oss, et marked vi fokuserer mye på, sier Anders Misund, partner i EQT, leder for Oslo-kontoret, og ansvarlig for Ventelo-investeringen.

- Det har blitt gjort ganske betydelige investeringer i telekom fra vår side, særlig innenfor kabeltv-tvirksomhet, utenfor Norge.

Overbevist om vekst

Gunnar Asp, industriell rådgiver for EQT med mange års erfaring fra telekomindustrien, kan forklare hvorfor.

- Vi er overbevist om at telekom er i kraftig vekst, sier han, og viser til Cisco Visual Networking Index forcas and Methodology 2010-2015, som viser tydelig oppadgående piler.

- Sånn som i morges da jeg satt på hotellet. Jeg bladde ikke i norske aviser, jeg bladde i svenske aviser via Ipaden min, mens jeg spiste forkost. Slikt var ikke mulig før. Vi er absolutt overbevist om at selskaper og forbrukere kommer til å utnytte denne typen tjenster såpass mye mer at verdien av selskapet kommer til å øke. Vi vil ta en så stor del av vekstkurven som overhodet mulig, sier svensken.

At Ventelo er i utfordrerposisjon mot Telenor synes han bare er bra.

- Vi gjør som vi har gjort i andre markeder, vi kjøper et bra selskap, utvikler det mer enn de har kunnet gjøre tidligere, så de faktisk kan utfordre markedet. Fra utfordrerposisjon kan man bygge verdi og være kjappere enn dem på topp. Ventelo er i en mer aggressiv posisjon som nummer to, sier Asp.

- Vi er overbevist om at Ventelo er velposisjonert, og med den finansielle kapasiteten EQT har kan vi kjøre opp tempoet og hjelpe ledelsen med å utvikle en bra strategi.

Kraftbransjen gikk andre veier

Hvor lang tid de kommer til å bruke på planen om å gjøre Ventelo sterkere, bedyrer de at det ikke finnes noe fasitsvar på.

- EQTs idé er å ta selskapet og betrakte det som et prosjekt som skal flyttes fra A til B innen en gitt tid. Når det når B, kommer EQT til å selge, sier Asp.

- Hvor lang tid det tar varierer fra investering til investering. Normal horisont ligger på tre til sju år, skyter Misund inn.

Samtalene med EQT har pågått siden påske, og innebærer oppkjøp av alle aksjene i Ventelo. Ventelo bestemte seg for å gå i samtaler i jakt på nye eiere for rundt et år siden. De tidligere eierne var Bredbåndsalliansen, som består av ulike kraftselskaper. De ville selge.

- Kraftselskapene har vært særdeles gode eiere av Ventelo og støttende i hele perioden, men vurderte de det slik at de ville slippe til nye eiere med kapital og planer, forteller Herbern.

Etter 2008-2009 var første fase av bredbåndsutbygging i landet gjennomført og de politiske motivene roet seg. Og kraftselskapene satset på andre hester, som fornybar energi og forsterkning av kraftvirksomheten i seg selv.

- Det er et skifte i strategisk fokus hos våre seks eiere, hvor de har gått litt forskjellige veier. Dette er et naturlig skifte som har vært en del av strategiarbeidet hos oss, hos eierne og hos EQT, sier Ventelo-sjefen.

Tause om konkrete planer

Hva de nye eierne har for konkrete planer, og hvorvidt det etter hvert oppstår en form for sammenkobling mellom Infiber og Ventelo, vil ikke EQT-folket si så mye om.

- Ventelo er et bra selskap med et fantastisk stort marked. De er fremfor alt sterke på bedriftssiden, og der kommer vi til å satse, samtidig som vi kommer til å titte over strategien på forbrukersiden. Vi kikker inn i alle selskapets deler for å se hvordan vi kan utvikle dem og gjøre dem til et sterkere selskap, sier Asp.

Men de er veldig fornøyde med infrastrukturen som ligger til grunn.

- Det er et veldig sterkt transportnett, som også er sterkt i regionale bystrukturer, sier han, og viser igjen til vekstkurvspådommene fra Cisco.

- Mye av veksten har kommet til privatmarkedet, de går for fiber, mens mange bedrifter bruker 2-8 Mbit/s basert på kobber, skyter Herbern inn.

- Det er faktisk privatmarket som er driveren i det norske markedet. Med ting som skytjenster og videokonferanse kommer telekom til å svitsje og gå over i en dataverden der tale er en del av ip-tilbudet og det ligger fiber hele veiens, sier han, og viser til deres nysatsning Fiber@Work.

- Hvilke typer tjenester som kommer? Det får vi komme tilbake til. Så snille er vi ikke mot våre konkurrenter, sier Asp.

Telekom