Dette kabelselskapet er verdt 11,5 milliarder

Dette kabelselskapet er verdt 11,5 milliarder

Fiber er gull verdt på Stockholmsbørsen. Det kan være gode nyheter for Altibox og Get.

I går ble kabel-selskapet Comhem notert på Stockholmsbørsen og Nadaq. Introduksjonsprisen var 58 SEK hvilket verdsetter selskapet til 11,5 milliarder SEK.

På slutten av dagen omsattes aksjen til 63,55 SEK noe som betyr en god ekstra milliard i markedsverdi. Kabelselskapets børsintroduksjon dokumenterer en verdi betydelig høyere enn analytikerne på forhånd hadde trodd.

Det er godt nytt spesielt for Get og Altibox. Som kjent er det kommet flere ubekreftete meldinger om at Get er til salgs og Altibox utelukker ikke at børsintroduksjon kan komme på tale, selv om det ikke er aktuelt nå.

Godt nytt for Get og Lyse

Comhem har ifølge deres Q1-rapport 595 000 TV-kunder og 570 000 bredbåndskunder. De hadde 28 000 i vekst målt i antall bredbåndskunder det siste året før utløpet av Q1 2014. 233 000 av deres kunder hadde Triple Play-abonnement. Omsetningen i 2013 var på 4,5 milliarder kroner. EBITDA på vel 2 milliarder SEK.

Get hadde til sammenlikning 385 000 TV-kunder og ca. 304 000 (inkludert partnere) bredbåndskunder ved årsskiftet. For første gang oppnådde Get i 2013 et driftsresultat (EBITDA) på over en milliard kroner. Selskapet fikk i fjor 12 000 nye TV-kunder og nær 30 000 nye på internett-aksess. Omsetningen var på 2,44 milliarder kroner.

Altibox har i skivende stund ca. 340 000 bredbåndsabonnement på fiber og noen færre som også har TV. Størstedelen av abonnentene til både Comhem og Get er på koakskabel som verdsettes lavere enn fiber. Hver fiberkunde legger også igjen mer hos operatøren enn en kabelkunde i snitt – blant annet fordi de abonnerer på gjennomgående høyere hastigheter. Dette framgår blant annet av Telenors oversikt. Lysaes televirksomhet består av Altibox pluss at de eier omlag halve Altibox-kundemassen selv og har tilstrøtende alaramselskap pluss Lyse Smart.

En annen faktor: Altibox hadde 37 000 i kundevekst i fjor og ligger an til mer i år. Get hadde 30 000 i vekst i fjor. Begge hadde større vekst enn Comhem i et mindre marked. Merk at Lyse kun eier om lag halvparten av Altibox-kundene selv, men har langsiktige tjenesteleveranse-avtaler.

Høy verdi

For alle som har betvilt lønnsomheten i høyhastighetsbredbånd er den høye verdien av Comhem en dokumentasjon på det motsatte. Reuters mener å ha kilder på at Get verdsettes til 7 milliarder kroner. I forhold til Comhem er de verdt mer. Ernst & Young har verdsatt Lyses samlete televirksomhet til 5 milliarder kroner eks gjeld. Sannsylig markedsverdi ca. 7 milliarder kroner. – trolig er markedsverdien høyere.

Les om:

Telekom