Du må vente på Telenors 4G-nett

Du må vente på Telenors 4G-nett

Bloggekjendis åpnet Telenors nye nett. Men 4g-delen åpner ikke før første halvår 2012.

Telenor er ferdig med å oppgradere alle sine basestasjoner, og har dermed lagt grunnlaget for å kunne tilby folket større hastigheter og bedre dekning i sitt mobilnett i hele landet, annonserte selskapet på en pressekonferanse på Forenbu i går.

Telenor har fått på plass utstyr i 6400 basestasjoner landet rundt, inkludert på Svalbard og på oljeplattfomer i Nordsjøen, og har i løpet av 15 måneder utført det raskeste nettbyttet i Europa, forteller ingeniør og Telenor-direktør Berit Svendsen.

Hun er synlig stolt over arbeidet Telenor og samarbeidspartnerne Teleplan og Huawei nå har gjennomført. Til sammen har det vært foretatt 30.000 besøk fordelt på de 6400 lokasjonene, med alt fra helikopter, småfly og ferger til snøscootere og firehjulinger.

- Prosjektet har kostet en milliard kroner, og Telenor har nå det mest moderne nettet i hele Europa, sier Svendsen.

Blogger-standin

Til tross for en høytidelig presentasjon av mulighetene økte hastigheter det nye nettet åpner for, der kjendisblogger Voe - Emilie Voe Nordeng - var innkalt som ”stand-in” for Samferdselsminister Liv Signe Navarsete som av ukjent årsak ikke kunne stille, fortonet seansen seg likevel som noe av et antiklimaks da det ble klart at Telenor ikke kommer til å lansere 4G-nett før ”en gang i løpet av første halvår 2012”.

Årsaken skal være at det fortsatt mangler noe utstyr til dette, som for eksempel LTE-antenner og fiber, forteller dekningssjef Bjørn Amundsen.

Det nye utstyret som nå er på plass skal gi bedre dekning og større hastigheter, men hvor raskt det blir ønsket Telenor ikke å si noe konkret om, ut over det at basestasjonene nå støtter hastigheter på mellom 7 og 21 megabit i sekundet.

Hastigheten du faktisk får avhenger av også av hvor mange brukere en basestasjon har koblet opp mot seg samtidig, samt av begrensninger i selve telefonen og abonnementet du har.

Eget togprosjekt

Den mest merkbare forbedringen det nye nettet legger til rette for, vil folk oppleve i hytteområder, i tuneller og langs vei og tog. Man skal nå blant annet slippe å oppleve brudd i dekningen mellom 2G og 3G.

- Er det ikke viktigst å sørge for dekning langs toglinjene, fremfor langs vei?

- Jo, og vi har et eget prosjekt som ser på akkurat mobildekning i tog nå, sier Bjørn Amundsen.

Han forteller at Telenor har fått på plass 3G i alle hytteområder, i tunellene i Oslo, og at Flytoget oppgraderes i disse dager.

Les om:

Telekom