- Duopolfront mot telekonkurranse

- Duopolfront mot telekonkurranse

LESERBREV: Tele 2-sjef Håkon Dyrnes slår tilbake mot Telenor og Netcoms klaging over myndighetenes prispolitikk.

Telenor og Netcom må være desperat opptatt av å begrense konkurransen i det norske telemarkedet. Noen annen forklaring finner jeg ikke på at duopolets talsmenn for fjerde gang på noen uker forsøker å undergrave forutsetningene for å bygge et tredje mobilnett her til lands.

Telenorsjefen Ragnar Kårhus og Netcoms Øyvind Vederhus snakker mot bedre vitende når de i Computerworld hevder at de "subsidierer" Tele 2 og Network Norway for å bygge ut et rent bynett, og at dette dessuten går på bekostning av distrikts-Norge fordi det tapper Telenor og Netcom for kapital.

LES OGSÅ: Får 300 mill av konkurrentene

Begge vet at vi gjennom Mobile Norway planlegger en rask utbygging av mobilnettet som vil omfatte om lag 75 prosent av befolkningen og dekning i samtlige fylker, fra nord til sør, fra øst til vest i Norge. Dette nettet vil bli et svært viktig konkurransekorrektiv til duopolet Telenor/Netcom, i tråd med det mål norske myndigheter har om et tredje mobilnett for å skape reell konkurranse til fordel for forbrukerne i by og land. Det er nettopp derfor duopolet nå er i angrepsposisjon.

Men fordi de vanskelig kan stå offentlig fram med kritikk av regjeringens mål, og fordi de heller ikke kan si offentlig at de er imot konkurranse, konstruerer de en karikatur av det tredje nettet. Og de angriper det viktigste virkemiddelet som skal til for å realisere det tredje nettet. Dette virkemiddelet kalles ”asymmetriske termineringspriser” eller ”skjevdeling”. Virkemiddelet skal kompensere på det enorme forspranget Telenor, det tidligere Televerket, har etter mer enn hundre års offentlig finansiert monopol. En slik skjevdeling over 12 år har bidratt til at Netcom kunne bygge opp mobilnett nr. 2, og skal altså bidra til at et tredje nett kommer på plass. Mobile Norway, som eies av Tele 2 Norge AS og av Network Norway, har tatt mål av seg til å bli denne tredje aktøren.

LES OGSÅ: Telenor anklager PT for vendetta

Det er ellers interessant å merke seg at Netcom, som altså har bygget seg opp nettopp gjennom en slik skjevdeling og som fortsatt ønsker en skjevdeling til fordel for seg selv, i artikkelen i Computerworld hevder at de ikke er enige i disse virkemidlene.

Samferdselsdepartementet er vel informert om våre omfattende utbyggingsplaner for de nærmeste årene i Norge, og vi kan ikke forestille oss at departementet vil lytte til Telenors angrep på tilretteleggingsmodellen for en mer forbrukervennlig konkurranse. Vi tror departementet vil se at Telenors angrep på utbyggingen av det tredje nettet er en konkurransefiendtlig krampetrekning fra selskapets nære, monopolistiske fortid.

LES OGSÅ: Network Norway vant 3g-auksjonen

Innlegg av administrerende direktør Håkon Dyrnes i Tele 2.

Les om:

Telekom