Endelig billigere å ringe fra utlandet

Endelig billigere å ringe fra utlandet

EUs nye regulering trer i kraft denne uken, med makspriser og sekundtelling.

EUs nye prisregulering som trer i kraft 1. april gjør det rimeligere å ringe både fra og til utlandet. Samtaler skal nå prises per sekund og tekstmeldinger får fastpris. Ifølge Post- og teletilsynet er reguleringen en av EØS-avtalen og dermed gjelder prisene også for norske forbrukere på reise i Europa.

- Det er gledelig at tale nå skal takseres per sekund, i motsetning til dagens praksis hvor det takseres per minutt, sier informasjonsdirektør Elisabeth S. Aarsæther i Post- og teletilsynet i en pressemelding.

Makspris på sms

PT har tidligere gjort beregninger som viser at svært mange samtaler har vært dyrere enn nødvendig ved at man har blitt belastet pris pr. minutt og ikke pr. sekund. Nå endres altså denne praksisen.

- Det er et viktig prinsipp at forbrukerne bare skal betale for den tiden de faktisk snakker, og dette har norske myndigheter kjempet for en god stund nå, sier hun.

Teleselskapene har likevel anledning til å ta betalt for opptil et halvt minutt for svært korte samtaler, slik at de får dekket sine oppstartskostnader. Man varer samtalen over et halvt minutt, skal den takseres helt nøyaktig, heter det videre i meldingen.

- Innføringen av sekundtaksering forventes å føre til lavere priser for sluttbrukerne. Samtidig innføres det makspris for å sende sms på 1,19 kr. Også dette er en god nyhet for forbrukerne, sier Aarsæther.

Billigere syden-surfing?

EU har også bestemt at det skal settes en maksimalpris på datatrafikk mellom teleselskapene. Prisen her er 8,68 kr. (uten mervediavgift). Det er imidlertid ingen maksimalpris mot kundene, men Post- og teletilsynet mener at den regulerte prisen på grossistnivå vil gi prisreduksjoner også for kundene.

- Vi har en klar forventning om at denne maksprisen kommer forbrukerne kjapt til gode, slik at vi i større grad slipper triste historier om folk på ferie som får seg en meget kostbar overraskelse når de kommer hjem og oppdager hva surfingen har kostet. Det er likevel grunn til å være oppmerksom på at prisene på datatrafikk vil være høyere enn hjemme i Norge, sier Elisabeth S. Aarsæther

Les om:

Telekom