Endelig skikkelig dekning inne?

Telenor og Huawei har sett lyset. Og satt navn på det: LTE LampSite.

Publisert Sist oppdatert

BARCELONA (COMPUTERWORLD): Den storstilte 4G-utbyggingen i de største byene hjelper lite når signalene ikke når inn til kontor- og forretningsbygg og store offentlige samlingssteder som t-bane- og jernbanestasjoner.

Løsningen heter altså LampSite. I hvert fall foreløpig. Om Telenor kommer til å håndtere denne teknologien under navnet som Huawei bruker, er ikke bestemt ennå.

Det er heller ikke tidspunktet for når utrullingen kan starte. Teknologien er fortsatt på test.

Telenor forbereder seg på en stor utrulling av løsningen, som altså skal fjerne mye av problemet knyttet til dårlig innendørs mobildekning.

Testes på Fornebu

Produktet LampSite er basert på teknologi utviklet av en av Telenors store utviklingspartnere, kinesiske Huawei, og er nå under omfattende utprøving hos Telenor på Fornebu.

Bakgrunnen for utviklingsarbeidet som nå utføres i samarbeid mellom Telenor og Huawei, er klar: – Innendørstrafikken vil bli større enn mobiltrafikken utendørs. Derfor har Huawei arbeidet i tre år med å bygge opp denne teknologien. Vi tror dette blir en suksess i det avanserte norske markedet, sa David Wang, sjef for trådløsteknologi hos Huawei, da løsningen ble presentert på Mobile World Congress-messen i Barcelona.

Takket være det kinesisk-norske pilotprosjektet som nå kjøres på Fornebu, blir Norge først ute med å ta den nye teknologien i bruk.

20+ ansatte

LampSite-teknologien er myntet på bedriftsmarkedet og passer for bedrifter og organisasjoner fra rundt 20 ansatte og oppover, ifølge Telenor.

Mange bedrifter har installert signalforsterkere og andre løsninger for å bedre trådløsdekningen innendørs. Et stort problem er imidlertid at disse trådløse nettverkene ikke «snakker med» utendørs-mobilnettet. Har man en dataoverføring på mobilen sin aktiv idet man går ut fra jobben, blir denne brutt når mobilen kobler seg over til 3G- eller 4G-nettet utenfor.

Strategisk boks

Kjernen i LampSite-løsningen er en boks som ser ut som en litt forvokst ruter. Disse boksene plasseres på strategiske steder inne i bygninger der mye av materialet som brukes i dagens vegger og vinduer, effektivt hindrer trådløs kommunikasjon.

Et vesentlig poeng er at disse cellene er en integrert del av det utvendige makronettverket, noe som gjør at operatøren til enhver tid kan se hvor det oppstår eventuelle feil. Det gir også mye bedre mulighet til å styre og distribuere kapasitetstilgangen enn i dag, ifølge Telenor.

I pilotprosjektet på Fornebu dekker rundt 50 LampSite-enheter behovet for 1000 brukere fordelt på seks etasjer, med dekning på LTE1800- og UMTS2100-båndene.

Radio-uvennlige bygninger

I presentasjonen i Barcelona viste teknologidirektør Frode Støldal i Telenor bilder av Operaen og barcode-bygningene i Oslo sentrum som eksempler på radio-uvennlige bygninger, som det blir stadig flere av i byene.

– Målet vårt er bygge en sømløs integrasjon mellom det vanlige nettet og mobilnettet inne i disse bygningene, sa Støldal.

OL i Sotsji ga en god pekepinn på i hvilken retning utviklingen går, fremholdt sjefen for Telenor Norge, Berit Svendsen. Under enkelte av de – sett fra norsk side – mest spennende spurtoppgjørene under årets vinter-OL ble opptil 80 prosent av mobilnett-kapasiteten brukt til videostrømming, mot normalt rundt 30 prosent.

– Rundt 20 prosent ble kjørt i 4G-nettet, og det er jo en god nyhet, for 4G er mye bedre til å håndtere slike datamengder, sa Telenor-sjefen.

Hennes oppsummering av OL er at arrangementet har vært med på å skape nye brukervaner blant norske mobilbrukere. Det anser hun som positivt, men innser at det også skaper behov for ny teknologi. Her kommer den nye løsningen for bedre innendørs-dekning inn som et viktig element, fordi den bidrar til å avlaste utendørs-mobilnettet i betydelig grad.