Endelig suksess med 3G

Endelig suksess med 3G

Datatrafikken i mobilnettene er mangedoblet, men teleselskapene kan ikke takke sin gamle venn telefonen for det.

De største operatørene, Telenor og Netcom, kan fortelle om eventyrlige tilstander for datatrafikk over mobilnettene. Det er i første rekke bruken av pc-er over de nye mobile bredbåndsproduktene driver den sterke datastrømmen.

Av konkurransehensyn ønsker ingen av teleselskapene å gå ut med hvor stor trafikken er, men Computerworld har fått vite hvordan tendensen er i trafikken. Tilbakemeldingene viser at mobil datatrafikk har skutt fart.

Seksdobling

Netcom kan vise til den største veksten, med en seksdobling av datatrafikken over UMTS første halvår i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

- Økningen er over all forventning. Det er særlig utbyggingen av turbo-3G og produkttilpasning som er årsak til veksten, sier kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.

Netcoms trafikk over GSM-nettet med GPRS og EDGE har tredoblet seg siden i fjor, men det er på langt nær like store datamengder som over UMTS.

LES OGSÅ: Vi kaster oss over mobilt bredbånd

Telenor har også hatt en stor suksess og den totale datatrafikken har firedoblet seg siden i fjor.

- Vi har opplevd en eksplosjon. Veksten er størst innen privatmarkedet, som gjerne surfer på mer grafikktunge sider enn bedriftskunder som for eksempel sjekker epost, sier markedssjef for mobilt bredbånd i Telenor, Ole Andreas Ræstad.

Pc overgår mobilen

Tele 2 har hatt en økning på 30 prosent på GPRS og UMTS i forhold til første halvår i fjor. Selskapet lanserte sitt mobile bredbåndstilbud i april, og har derfor ikke det samme erfaringsgrunnlaget som Telenor og Netcom når det gjelder denne typen tjenester.

- Vi så en økning i fjor også, og vi forventer en tilsvarende økning i tiden fremover. Driverne er bruken av pc-er og ikke minst nedlasting av musikk på mobilen, sier produktsjef for innholdstjenester, Nicolai Kristiansen, i Tele 2.

LES OGSÅ: Her er fremtidens bredbånd på mobilen

Han mener tyngre innholdstjenester, oppslagsverk og nyhetssider, gjør at brukerne laster ned mer data.

Pc-en fremheves også av Telenor og Netcom som den største årsaken til at datatrafikken har økt.

Krevende for nettet

Selv om det er gledelig med mye datatrafikk, hadde ikke Netcom regnet med en så stor mengde så raskt. Når svært mye datatrafikk sendes over nettet, kan det oppstå problemer i forhold til å tilby den ytelsen som kundene trenger.

- I utviklingen av noe nytt møter man alltid utfordringer. Bredbåndssatsingen er noe helt nytt, og kapasiteten var ikke et tema for ett år siden. Det har gått veldig bra, men vi har hatt utfordringer underveis. Det har vært perioder der vi ikke har levert hundre prosent, sier Vederhus.

Denne artikkelen er et utdrag av nyhetssaken i Computerworlds papirutgave.

LES OGSÅ: Nordmenn er mobilsnobber

Les om:

Telekom