Ericsson med innebygget mobilt bredbånd

Ericsson med innebygget mobilt bredbånd

BARCELONA: Ericsson har laget en radiomodul som gjør at HSPA kan bli standard i bærbare pc-er.

Denne uken samles alt som kan krype og gå i mobilbransjen på kjempekonferansen og -messen 3GSM World Congress i Barcelona. Alle de store leverandørene forteller her om hva de har oppnådd siste året, og om planene framover.

Sony Ericsson tjuvstartet allerede søndag kveld, men hadde ingenting nytt å fortelle.

Mandag morgen var det morselskapet Ericsson som var først ute med å presentere sine nyheter. Toppsjef Carl-Henrik Svanberg kunne fortelle at den svenske infrastrukturgiganten har utviklet et HSPA-kort beregnet for innbygging i pc-er. HSPA (High Speed Packet Access) er en videreutvikling av 3G. Målet er at den nye modulen skal kunne leveres sammen med pc-en fra fabrikk.

Kortet, som er på størrelse med et kredittkort, vil gi 7,2 megabit per sekund nedlink og to megabit per sekund for opplasting av data. Den nye Ericsson-modulen støtter også GSM, GPRS og EGDE, og vil bli levert sammen med bærbare i begynnelsen av 2008.

Innen den tid er det håp om at også de norske operatørene har lansert HSPA.

Som telefonkiosker

Svanstrøm ser på 2006 som et gjennombruddsår for mobilt bredbånd. For til tross for at utviklingen i Norge går svært sakte, er det nå mulig å bruke HSPA i over 100 mobilnett over hele verden. De fleste av disse nettene er bygget med Ericsson-teknologi. Tilsammen finnes det 125 terminaler som kan håndtere den nye og raskere mobilstandarden, hvorav 50 mobiltelefoner.

Ericsson håper den nye HSPA-modulen som ble lansert i dag vil gjøre mobilt bredbånd allment tilgjengelig. Selskapet sammenlikner trådløse internett-soner basert på wlan-teknologien 802.11 med telefonkiosker, en tjeneste som som kjent mistet mye av sin tiltrekningsrlraft da mobiltelefonene kom.

Ericsson økte omsetning med 17 prosent, noe som ifølge toppsjef Svanberg er mer en markedsveksten. Selskapet ligger langt framme både når det gjelder HSPA og neste generasjon mobilteknologi LTE (Long Term Evolution), hvor Ericsson under 3GSM viser at de klarer å oppnå datahastigheter på hele 144 megabit per sekund i en praktisk demonstrasjon.

Likevel er det GSM som er melkekuen til det svenske selskapet, som ifølge Svanberg har 40 prosent markedsandel på GSM-nett.

2007 avgjørende for 3G

Nysatsningen Global Services, som er en enhet som tilbyr konsulent- og utbyggingstjenester har vist seg å bli en suksess, og kan vise til 30 prosent vekst i 2006. Over en milliard mobilabonnenter har tilgang på nett som er bygget med bistand fra Ericsson Global Services.

På spørsmål om ikke europeiske operatørers skepsis til 3G kan bremse Ericssons utvikling, svarte Carl-Henrik Svanberg at 3G-entusiasmen er større i andre verdensdeler der operatørene ikke brant seg på dyre lisenser og for tidlig utbygging.

Men Svanberg viste også til at flere europeiske operatører nå er villige til å satse mer på 3G, og at 2007 vil bli avgjørende for 3G-utviklingen i Europa.

Les mer om trådløsnett i Kunnskapssenter

Telekom