Få mer ut av bredbåndet

Få mer ut av bredbåndet

Vi har samlet noen tips og triks for å løse problemer som kan dukke opp med bredbåndet ditt.

Hjemme er utfordringen å sikre det viktigste av det verdifulle datainnholdet – bilder, musikk, video og viktige dokumenter, dataoverføringene gjennomtrådløse nettverk og ip-telefoni, og fysisk sikring av datautstyret.

Dette er heldigvis overkommelig for de fleste, selv om mange nok dessverre må miste noen digitale fotografier av barna/bryllupet/første skoledag før de starter med sikkerhetskopiering. Eller ødelegge noe saftig dyr elektronikk før de skaffer seg avbruddsfri strømforsyning/strømvern.

LES OGSÅ: Få mer ut av bredbåndet ditt

1.Antivirus må inkludere antispionfunksjonalitet, og bør ha automatisk oppdatering, helst flere ganger om dagen om du har bredbåndstilkopling til Internett. Du kan lese den siste testen i PC World Norge nr 12-2006, hvor F-Secure Internet Security 2007 vant.

2. Brannmuren bør enten ligge i en bredbåndsruter eller som en personlig brannmur, f.eks. levert som en del av antiviruspakken. Er du mobil bruker med bærbar pc må du ha en dedikert personlig brannmur. Er du Windows-bruker, må Windows-brannmuren være skrudd på. Vi tester brannmurene i alle bredbåndsrutere vi har til test, og vinneren av sikkerhetspakken over inneholder en god personlig brannmur. Forskjellen er i hovedsak at brannmurer i bredbåndsrutere er enklere og ikke oppdateres hyppig. Gode programvarebrannmurer oppdateres fortløpende, men denne økte sikkerheten kan belaste yteevnen til pc-en.

3.Sikkerhetsoppdatering av operativsystemet bør foregå automatisk. De mest populære programmene og applikasjonene dine bør oppdateres en gang i måneden. Bruk sikkerhetssenteret i Windows (helst Windows XP Service Pack 2 eller nyere) til å sette opp denne automatikken.

4. Sikkerhetskopiering – en full sikkerhetskopi minst en gang i måneden til cd, dvd, REV eller båndstasjon, som lagres fysisk et annet sted. Daglige sikkerhetskopier av nye og endrete data er enkelt å sette opp. Du finner mer under sikkerhetskopi i kunnskapssenteret på IDG.no , og kan lese mer om dette i PC World Norge nr 4-2007.

Ikke undervurdér effekten av å bruke ups for å stabilisere og sikre it-utstyret ditt.

5. Strømvern/avbruddsfri strømforsyning – all elektronikk bør ha en type strømvern, og elektronikk som har en avslutningsrutine – som pc-er som bør få tid til kontrollert avslutning av OS – bør ha avbruddsfri strømforsyning (UPS; Uninterruptable Power Supply). En avbruddsfri strømforsyning har også den fordelen at den til en viss grad beskytter mot støy i strømnettet og variasjoner i strømforsyningen som begge deler belaster elektronikk og får den til vare kortere. Husk at vernet også bør inkludere tele- og datakablene slik at disse ikke blir en bakvei for strømfeil inn i enheten.

Bredbåndsfeilsøk

Det er ikke fritt for at selv en fungerende teknologi som bredbånd kan feile, og det ganske grundig. Sammensetningen av alle komponentene i bredbånd innebærer dessverre også en del feilkilder. Med litt søk og test kan mange av de viktigste løses her. En god ide for feilsøk er forøvrig å ha med seg en bærbar pc, et par nye kabler både for å teste datanettverk og DSL-nettverk og noe tålmodighet.

Når det gjelder det grunnleggende i nettverksoppsett (NAT, kabel, DMZ o.l.) kan du lese mer om dette på våre web-sider. Enkelte av løsningene under forutsetter at du kan hente filer eller manualer fra Internett. Det er ikke fordi vi har glemt at enkelte av problemene her faktisk betyr at du ikke har tilgang til Internett. Det er simpelthen fordi vi forutsetter at de fleste har flere kanaler dit, selv om de av og til krever ekstra tid og planlegging.

Om du ikke får nettverkskontakt:

Sjekk om kablene står godt i pc og bredbåndsruter/DSL-modem. Bytt ut den fysiske kabelen med en annen. Vær oppmerksom på at kabelpluggene til en datakabel og en DSL-kabel kan se like ut. Det er de ikke alltid, så vær sikker på at du bruker riktig type kabel. En mer sjelden feil er at du kan være skikkelig uheldig, og faktisk få en strømforsyning som feiler til nettverksenheten din. Om du mistenker dette, bør du teste den, eventuelt oppsøke din forhandler og be om test/omlevering av ny enhet.

Feilsøk i styringsprogramvaren

Du logger deg inn styringsprogramvaren gjennom en web-side. Manualen for ruter/modem forteller deg hvilken adresse du skal velge. Om du har stilt deg bort: Manualen inneholder også anvisning av hvordan du skal tilbakestille hele saken til fabrikkinnstillinger. Følg gjerne veivisere for oppsett av enheten, og husk spesielt på sikkerhetsoppsettet om du også installerer en trådløs enhet.

Etter å ha stillt inn og sjekket innstillingene, og alt ser riktig ut, kjør omstart. Om du ikke får kontakt, dra ut strømpluggen, vent tredve sekunder og plugg den inn igjen. Vent noen minutter før du prøver igjen. Om du fortsatt mangler kontakt, eller opplever at en bredbåndsruter gir varierende trafikkvalitet (ujevn levering), så bør du oppgradere styringsprogramvaren (Firmware). Siste versjon av dette ligger på leverandøren sine nettsider. Følg instruksjonene for oppgradering nøye.

Feilsøk med flere enheter

Et typisk problem i et nettverk er at man bruker standardoppsett på flere enheter, og dermed vil tilpassninger i en boks ikke gi resultatet man ønsker. Grunnen er litt om brolegging og gode hensikter; alle leverandører av modem, rutere, svitsjer somfor mindre nettverk kombinerer dette inn i ulike varianter av bredbåndsrutere og legger til en en brannmur og støtte for såkalt NAT (Network Address Translation).

LES OGSÅ: Slik sikrer du trådløsnettet

Dette er viktig for sikkerheten og for enkel funksjonalitet i det interne nettverket. Det er ikke alltid lurt å lasse på med denne funksjonaliteten i rekker, selv om flere enheter i et nettverk har brannmur og/eller NAT. Spesielt ikke om du har planer om å sette opp dine egne tjenere, eller drive aktivt med andre internettjenester enn vanlig e-post og, web-lesing.

Mens en brannmur i basis kontrollerer og behandler datatrafikk som sendes gjennom den, er NAT til for å rute, effektivisere og tildels skjule hvordan trafikken mellom det indre og ytre nettverket fungerer. Vanligvis har du og ditt abonnement et offisielt navn mot Internett, representert ved en ip-nummer. På innsiden har gjerne hver enhet koplet til Internett sitt eget ip-nummer, som omsettes til den offentlige adressen og vice versa. I tillegg har hvert ip-nummer et sett med «virtuelle» porter. Disse portene brukes av forskjellige tjenester, og noen av dem er standardtjenester (f.eks. port 80, som brukes til vanlig web-trafikk). Les mer om bruk av porter og portoppsett på våre web-sider.

Trikset for å løse NAT-problemer er helt enkelt å koble fra brannmuren og NAT i den ene enheten. Hvilken er litt opp til deg. Har du dokumenterte gode testresultat, velger du å beholde brannmur/NAT med de beste. Har du tenkt å dele linjen mellom flere indre nettverk, skru av brannmur/NAT i den som er nærmest Internettinntaket, og la hver av dine undernett få en enhet slik funksjonalitet. Optimalt sett bør du ha NAT kun et sted i nettverket ditt, og brannmur bare der det er nødvendig å være forsiktig.

Det vanligste problemet knyttet til NAT er at modemet fra bredbåndsleverandøren har en integrert ruter, og at brukerne har koblet en ruter bak denne igjen – gjerne for å også få tråd løst nettv erk. Det er to løsninger som er spesielt aktuelle: Hvis enheten fra bredbåndsleverandøren kan settes i «bromodus» eller få ruterdelen på annen måte deaktivert kan den dedikerte ruteren man har overta denne jobben. Denne ruteren må da også konfigureres på en annen måte, f.eks. for å håndtere innlogging. Hvis man bruker en ekstra ruter for å få trådløst nettverk bør man sjekke om denne kan settes opp i basestasjonmodus, slik at all dens ruterfunksjonalitet blir deaktivert.

LES VIDERE: Slik unngår du brølerne i trådløst oppsett

Les om:

Telekom