DYRT: Mobilsurf i utlandet - det er farlig det, skriver Arne Joramo. (Illustrasjonsfoto: Istock)

Farlig ufarliggjøring

KOMMENTAR: Nkom gikk i går ut med pressemelding om at det ikke lenger er farlig å surfe i utlandet.  Det burde de ikke gjort, mener brent "barn" Arne Joramo.

Publisert Sist oppdatert

Det er kort og godt ikke sant at det er ufarlig for oss med begrensede  lommebøker.  Nkom har rett i at det er blitt bedre, men bra er det ennå ikke. Det er våre tilvente hjemlige surfevaner det er særdeles farlig å ta med ut på ferie. Det kan fortsatt koste deg tusenvis av kroner.

Nkom skriver: "Prisene for samtaler, SMS og datatrafikk når du er på reise i Europa, er over flere år redusert betydelig. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) mener at forbrukere nå i langt større grad enn tidligere kan bruke mobilen uten frykt for høye regninger. Men prisene er fremdeles høyere enn hjemme."

For halvannet år siden oppførte jeg meg som et barn - jeg surfet hemningsløst under Vinter-OL under besøk i Island og i Sverige. 1 GB var forbruket. Prislappen 4.500 kroner.  Med dagens priser fra Telenor og Netcom ville det samme forbruket koster meg 580 kroner. Så la det være sagt: det er et brent "barn" som skriver dette.

Så det er blitt mye bedre, men det har også forbruket.  Det jeg den gang brukte var å via norsk VPN å se norske sportssendinger.  Illustrerende skriver Dagens Næringsliv (papir) onsdag  om at mange ønsker å se konsertvideo via Facebook eller bruke sin norske Netflix-konto på ferie. De lærde strides da om det er lovlig eller ikke, men behovet og brukeratferden er innarbeidet. La oss da minne om at én time HD-video fort drar én GB data og at bare det å se video på VGnett koster deg hundrevis av MB daglig. Derfor abonnerer mange på datapakker på 4-12 GB - noen mer. 

Det er når du drar med deg disse brukervanene ut av landet,  databruken blir farlig for lommeboka. Ser du ti HD-filmer eller via VPN norsk web-TV i 10 timer under en lengre ferie koster det deg 5.800-59.00 kroner!

Det er den voldsomme veksten i mobilt databruk som skaper en helt ny forbrukervirkelighet slik at det er farligere å ufarliggjøre databruk ute enn det er å henstille til sterk moderasjon.  Du ble advart mot storforbruk før også.  En annen sak er at de som vil se video ute får beskjed om at veien å gå er å bestille x-antall datapakker på forhånd. Hvordan skal forbrukeren vite hvor mye han trenger til filmene han vil se - eller nyhetsvideoene han vil se de neste ukene på ferie?  

Forbrukervennlig nei, men kanskje det beste hinderet for snikende, men dog varslet  mobilran i lommeboka.

Forleden skrev jeg om 3like Home i Danmark der det ikke koster noe ekstra i 24 land.  Deres pristilbud setter norske priser i et interessant perspektiv.  Jeg hevdet tirsdag overfor en dansk surfevillig kollega at nå var det mye bedre å være dansk i Norge enn norsk i Danmark.  Han surfer for hjemlig pris (200 kroner) uhemmet i Norge. Det som ville koste meg 5.800 kroner i Danmark koster han ingenting i Norge. Men danskefanden hadde svar: pilsprisen er over dobbelt så høy i Norge som i Danmark.  Jeg kontret med at han i Norge likevel kunne drikke omlag 58 pilsner før han fikk et utlegg lik min eventuelle 10 GB surfing i Danmark.  

Til gjengjeld ville jeg vel med mine innarbeidete norske surfevaner, bli tvunget til totalavhold under eventuell ferie i Danmark selv om pilsen koster under det halve av hva den gjør i Norge.

Mobilsurf i utlandet - det er farlig det, Torstein Olsen!

Arne Joramo er redaktør i Telecom Revy.