Mobil surfing (Illustrasjonsfoto: Istock)

DYRT: Mobilsurf i utlandet - det er farlig det, skriver Arne Joramo. (Illustrasjonsfoto: Istock)

Farlig ufarliggjøring

KOMMENTAR: Nkom gikk i går ut med pressemelding om at det ikke lenger er farlig å surfe i utlandet.  Det burde de ikke gjort, mener brent "barn" Arne Joramo.

Det er kort og godt ikke sant at det er ufarlig for oss med begrensede  lommebøker.  Nkom har rett i at det er blitt bedre, men bra er det ennå ikke. Det er våre tilvente hjemlige surfevaner det er særdeles farlig å ta med ut på ferie. Det kan fortsatt koste deg tusenvis av kroner.

Nkom skriver: "Prisene for samtaler, SMS og datatrafikk når du er på reise i Europa, er over flere år redusert betydelig. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) mener at forbrukere nå i langt større grad enn tidligere kan bruke mobilen uten frykt for høye regninger. Men prisene er fremdeles høyere enn hjemme."

For halvannet år siden oppførte jeg meg som et barn - jeg surfet hemningsløst under Vinter-OL under besøk i Island og i Sverige. 1 GB var forbruket. Prislappen 4.500 kroner.  Med dagens priser fra Telenor og Netcom ville det samme forbruket koster meg 580 kroner. Så la det være sagt: det er et brent "barn" som skriver dette.

Så det er blitt mye bedre, men det har også forbruket.  Det jeg den gang brukte var å via norsk VPN å se norske sportssendinger.  Illustrerende skriver Dagens Næringsliv (papir) onsdag  om at mange ønsker å se konsertvideo via Facebook eller bruke sin norske Netflix-konto på ferie. De lærde strides da om det er lovlig eller ikke, men behovet og brukeratferden er innarbeidet. La oss da minne om at én time HD-video fort drar én GB data og at bare det å se video på VGnett koster deg hundrevis av MB daglig. Derfor abonnerer mange på datapakker på 4-12 GB - noen mer. 

Det er når du drar med deg disse brukervanene ut av landet,  databruken blir farlig for lommeboka. Ser du ti HD-filmer eller via VPN norsk web-TV i 10 timer under en lengre ferie koster det deg 5.800-59.00 kroner!

Det er den voldsomme veksten i mobilt databruk som skaper en helt ny forbrukervirkelighet slik at det er farligere å ufarliggjøre databruk ute enn det er å henstille til sterk moderasjon.  Du ble advart mot storforbruk før også.  En annen sak er at de som vil se video ute får beskjed om at veien å gå er å bestille x-antall datapakker på forhånd. Hvordan skal forbrukeren vite hvor mye han trenger til filmene han vil se - eller nyhetsvideoene han vil se de neste ukene på ferie?  

Forbrukervennlig nei, men kanskje det beste hinderet for snikende, men dog varslet  mobilran i lommeboka.

Forleden skrev jeg om 3like Home i Danmark der det ikke koster noe ekstra i 24 land.  Deres pristilbud setter norske priser i et interessant perspektiv.  Jeg hevdet tirsdag overfor en dansk surfevillig kollega at nå var det mye bedre å være dansk i Norge enn norsk i Danmark.  Han surfer for hjemlig pris (200 kroner) uhemmet i Norge. Det som ville koste meg 5.800 kroner i Danmark koster han ingenting i Norge. Men danskefanden hadde svar: pilsprisen er over dobbelt så høy i Norge som i Danmark.  Jeg kontret med at han i Norge likevel kunne drikke omlag 58 pilsner før han fikk et utlegg lik min eventuelle 10 GB surfing i Danmark.  

Til gjengjeld ville jeg vel med mine innarbeidete norske surfevaner, bli tvunget til totalavhold under eventuell ferie i Danmark selv om pilsen koster under det halve av hva den gjør i Norge.

Mobilsurf i utlandet - det er farlig det, Torstein Olsen!

Arne Joramo er redaktør i Telecom Revy.

Telekom