Felles nettverk for trådløse forskere

Felles nettverk for trådløse forskere

Universiteter og bedrifter skal sammen skape nye trådløse tjenester.

- Min teori er at fremtidens internett er helt trådløst, med trådløse sensorer over alt, sier Frank Reichert, administrerende direktør for det nystartede nettverket Norwegian Centre for Wireless Inovation (CWI).

Nettverket ble offisielt stiftet fredag forrige uke, og består for tiden av sju utdanningsinstitusjoner.

- Drømmeapplikasjonen akkurat nå er et program til telefonen som kan fortelle meg om personer jeg har møtt før, om vi plutselig skulle treffe på hverandre på flyplassen – hvem de er, hva vi snakket om også videre, sier Reichert.

Næringslivet inn

Planen er å gi forskere innen det relevante temaet et nasjonalt nettverk å forholde seg til der de ekspertene kan utveksle ideer og samarbeide når det gjelder forskning og utvikling.

Før sommeren skal næringslivet inviteres med. Reichert tror alle kan spare penger på et slikt samarbeid. Dessuten får bedrifter som vil rekruttere ingeniører tilgang til tusenvis av eksperter uten å måtte hyre inn dyre hodejegere.

Etter hvert er planen at det også skal komme på plass et eget Center of Excellence.

Dansk suksess

Et annet poeng med CWI er å synliggjøre forskningen. Jens Erik Pedersen er med i et lignende nettverk i Danmark, Center for Teleinfrastruktur (CTIF), og kan fortelle om hvilke muligheter det byr på.

- Norden er kjent og gjenkjent for å være frempå med telekommunikasjon, helt fra radio på skip til Nmt, Gsm, 3G, LTE og 5G. Når det gjelder 5G er vi igjen foran konkurrentene, sier han.

Hva skjer om det blir interessekonflikt i all moroa? Les mer på neste side!

Telekom