- Fiber til alle nordmenn

- Fiber til alle nordmenn

GARDERMOEN: Bare fiber kan gi oss bredbåndsinnholdet vi vil ha, mener Foreningen for åpne nett.

Foreningen for åpne nett, også kalt Bynett-foreningen, samler i dag 160 deltakere til konferanse på Gardermoen. Foreningen, som ble startet i fjor sommer, arbeider for at norske bredbåndsoperatører skal la alle som vil få tilby tjenester over nettene. I dag er det slik at Telenor og andre operatører med egen infrastruktur selv bestemmer hvem som får lov til å levere innhold til kundene.

Styreleder Tore Fuglestad, som til daglig er administrerende direktør i Kristiansands-operatøren Ella Kommunikasjon, åpnet konferansen med å slå et slag for økt fiberutbygging.

- Det er bare fiber som kan gi oss det innholdet, den underholdningen og de tjeneste vi ønsker oss, sa Fuglestad.

Mindretall

Prosentvis vokser den norske fiberutbyggingen raskere enn dsl-utbyggingen. Men i absolutte tall er det bare et lite mindretall av norske husstander som har tilgang på fiber.

Ifølge Hartiwig Tauber, leder i FTTH (Fiber to the Home) Council Europe, har i dag 780.000 europeiske husstander bredbånd over fiber. I tillegg kan tre millioner husstander enkelt få fiber. Men 91 prosent av fiberabonnentene er i fire land, Sverige, Italia, Nederland og Danmark. Norge ligger på femteplass.

- Teknologien er kjempeenkel, påpekte Bynett-foreningens leder Tore Fuglestad, som vil ha en modell hvor infrastruktur, logisk nivå (Ethernet) og innhold skilles i tre uavhengige lag.

Krever risikovilje

Fuglestad har tidligere overfor Computerworld sammenliknet Lyse Tele og andre bredbåndsoperatører som pakker bredbånd og innhold sammen i ett tilbud, med tradisjonelle kabel-tv-operatører. Han mener kundene er mer tjent med at alle kan levere innhold med garantert tjenestekvalitet, og at operatørene kan leve av å selge kapasitet til innholdsleverandørene. Ifølge Bynett-foreningen viser utviklingen i Sverige at forretningsmodellen for åpne nett fungerer.

Administrerende direktør i Banetele, Stig Herbern, er mer skeptisk.

- Ingen er i mot åpne nett. Spørsmålet er hvordan jeg skal tjene penger. Etableringen av åpne nett krever risikovilje, sa Herbern på Gardermoen.

Troms Kraft sitt fibernett i Tromsø som "Norges første bredbånds handelsplass". Troms Kraft presenter sine erfaringer senere på dagens konferanse.

Idg.no kommer tilbake med mer.

Les om:

Telekom