Fildeling dominerer nettet

Fildeling dominerer nettet

Her er forklaringen, hvis du lurer på hvorfor nettet snart er fullt.

Det australske analyseselskapet Ipoque har studert inneholdet i nett-trafikken over to måneder. Tre petabyte med trafikkdata fra blant annet Australia, Europa og Midtøsten taler sitt tydelige språk.

Den klareste tendensen er at såkalt peer-to-peer-trafikk (P2P), altså direkte datatransport mellom pc-er i private nettverk, står for majoriteten av innholdet som fraktes via fiberkablene. På dagtid utgjør slik datatrafikk mellom 49 og 83 prosent av innholdet. Om kvelden og natten utgjør P2P hele 95 prosent av innholdet.

LES OGSÅ: Trafikkork på nettet

Det aller meste av dette består i ulike former for fildeling, men også internett-telefoni utgjør en stor andel. Det er også blitt vanligere å kryptere innholdet. Hele 20 prosent av P2P-trafikken er beskyttet med kryptering.

Ipoqu har også gjort noen interessante demografiske funn. Film er mer populært i Midtøsten enn i Sør-Europa, mens det er omvendt med spill. Porno utgjør en liten del av trafikken, skriver idg.se.

Den dominerende P2P-teknologien er Bittorrent (67 prosent), fulgt av Edonkey og Gnutella. Den største "trackeren" er svenskeide The Pirate Bay.

Telekom