SMART SATSING: Jan Holm i Lyse Smart mener smarte byer kan gro ut av mange smarte hjem. Foto: Lyse

Fra smarte hus til smarte byer

Satsing på velferdsgevinster og nybygg. Det er de to hovedområdene til Lyse Smart – en av landets største dedikerte selskap for smartteknologi i alle hjem.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg har tro på at smarte nettsentriske løsninger naturlig vil vokse ut fra hjemmene til hele byer og tettsteder, sier lederen for Lyse Smart Jan Holm.

Dedikert smart-satsing

Lyse-konsernet har satset et tresifret antall millioner på smartteknologi og Lyse Smart har alt 48 ansatte på plass. 2015 blir på mange måter den første testen på i hvilken grad smarthus-teknologi vil slå an i markedet.

– I Rogaland vil i år 40 000 boliger får automatiske strømmålere (AMS) med gateway for våre smarthusløsninger, sier Jan Holm.

Lyse Smart ruller ut automatiske målere på oppdrag for Lyse Elnett.

– Men det betyr vel ikke automatisk at alle som gateway til boligen vil kjøpe Smartly-produkter?

– Nei, hvis vi ved slutten av året har 2000 boenheter med aktive smarthus-løsninger er det et bra tall.

– Det tok 8 år før fibersatsingen til Lyse viste en positiv bunnlinje og volumet ble virkelig stort. Har du et like langsiktig perspektiv?

– Jeg håper da virkelig å komme raskere til positive tall. Potensialet er veldig stort. Men vi må beregne å være tålmodige i prosessen med å se kommunene forstå og ta i bruk velferdsteknologi for å kunne la blant annet eldre bo hjemme lengre i sin egen bolig. Helseministeriet og deres Helse direktorat har lagt ned et godt arbeid så langt og gitt en god veiledning for hvordan man best kan og bør anvende velferdsteknologi, sier Holm.

Norge Rundt

Lyse Smart har flere velferdsprosjekter i gang. Blant annet 200 boenheter i samarbeid med Stavanger Kommune, et annet prosjekt i Randaberg, et prosjekt med 65 boenheter på Skøyen Terrasse i Oslo og et prosjekt i Fredrikstad.

– En oppgave for oss nå er å avdekke behovsgruppene og virkelig vise overfor helse-Norge at den økonomiske effekten blir så positiv som analysene indikerer.

Nybygg-markedet

På det generelle markedet kan Lyse Smart registrere veldig stor interesse blant utbyggerne. Flere av de store boligutbyggingselskapene etterspør nå smarthusløsninger i alle sine nybygg. Og det er ikke noe lite marked. 30 000 nye boliger årlig monner.

Her er et energiselskap som Lyse posisjonert på flere måter. Med 364 000 fiberkunder i Altibox-fellesskapet er smart-produktene en positiv konkurransefaktor også i bredbåndsmarkedet. Det er den ene inngangsporten. Den andre er strømforsyning og AMS. Den tredje er velferdsteknologi.

– Det betyr selvsagt ikke at vi ikke bryr om eldre boenheter. AMS er en fin vei inn for vår smartløsning. Men det er selvsagt lettere å få aksept for en investering i smarthusprodukter for sikkerhet og el-styring når det er en del av en millioninvestering i ny bolig. Her kommer også våre avtaler med dør- og vindusfabrikanter positivt inn. Det er rimeligere å investere i en sensorstyrt ny dør, sier Jan Holm. Isolert vil en Smart Hus-løsning for el-styring og sikkerhet koste fra rundt 15 000 kroner.

Fra Smart Hjem til Smart By

I noen av prosjektene til Lyse Smart er også garasjene og lading for smarte biler med i løsningen.

– Vi er i starten av en elbilrevolusjon, men alt nå byr det på svære utfordringer for energiselskapene. Her kan SmartHus-løsninger integreres med SmartGrid. Elbilene krever store mengder strøm i kortere perioder. Hvis alle etter hvert skal lade samtidig vil det sprenge el nettet. Med god styring av dette for eksempel i et boligkompleks kan ladningen for ulike boenheter styres til bestemte tidspunkt og belastningen spres over tid. Det er ingenting i veien for at dette kan spres til offentlige parkeringsplasser og via nettet kommuniseres til bilistene, sier Jan Holm.Et helautomatisk SmartGrid på flere tusen punkter, med blant annet ABB, er allerede satt i gang i Stavanger havn.

– Kan alle disse initiativene kobles sammen og bli en del av en større strategisk satsning kan vi ganske raskt se de første smarte byene, sier Holm.

- Vi begynner å komme etter i Norden. Både i Stavanger og Stockholm tenker de nå SmartCity-løsninger, sier Jan Holm.