Fronter femtocell for fremtiden

Cloudberry Mobile mener småcellenettverk er helt nødvendig for å avlaste tradisjonelle basestasjoner. Ericsson mener basestasjonene må være førsteprioritet.

Publisert Sist oppdatert

SVALBARD/OSLO: Byene fylles opp av mennesker, de fleste av dem ivrige mobilbrukere. Mobilnettverkenes kapasitet presses til det maksimale. Høyere frekvenser brukes for å utbedre kapasiteten, frekvenser som ikke nødvendigvis klarer å trenge seg gjennom veggene i dagens moderne bygg.

Norske Cloudberry Mobile mener de sitter på løsningen. Småcellenettverk, det er det de selger. Små lokalsendere som kan monteres for å komplettere mobilleverandørenes tradisjonelle sendeutstyr, gjerne omtalt som makronett.

De små lokalsenderne er små bokser, gjerne på størrelse med en trådløs nettverksruter, som du kobler i strøm og bredbåndslinje for å gi lokaldekningen et boost.

- Vi skal hjelpe operatørene med å bli bedre. Småcelle-teknologi kombinert med makro er en fantastisk kombinasjon, sier Tom Guldberg, administrerende direktør i selskapet.

- Sentralt

Han tror avlasting av makronettene blir helt sentralt i fremtiden i en verden der myndighetene ikke er raske nok til å dele ut frekvenser til operatørene.

- Det er redundante nettverk, en ren ip-basert løsning. Om du laster mye av trafikken over på småcelle-nettverket vil de frigjøre kapasitet. Det må man gjøre. Man kan ikke fortsette å tilfredsstille kundene om man ikke tar grep. Når det gjelder data er småcelle-nettverket helt nødvendig, mener Guldberg.

Han er særlig opptatt av innendørsdekning, som har blitt et økende problem på grunn av dagens byggmetoder med miljøvinduer med alluminiumsfilm, som har den uheldige bieffekten at de struper mobilsignalenes adgang.

- Det er på tide at vi tar dette litt alvorlig. Mange kunder er lei av å bli brutt i samtalene sine.

Mer voksen teknologi

Han forteller at utviklingen innen småcelle-teknologien de videreselger, av typen femtocell, har vært gjennom en rasende utvikling de siste 3-4 årene. Programvarekvaliteten på boksene har blant annet fått et betydelig løft. Også nettverksgiganten Cisco er i ferd med å kaste seg inn i segmentet. Ifølge Guldberg har Cloudberry kjørt tester i norge og utlandet, og kan vise til «ekstremt gode» dokumenterte resultater.

- Det er en dynamisk og kostnadseffektiv teknologi, sier Guldberg, som forteller at teknologien blant annet ble brukt i Japan etter tsunamien - det samme etter stormen Sandy på østkysten av USA - for å få i drift et mobilnettverk preget av til dels ødelagt makronett.

I Japan kom man i kontakt med folk i ruinene via dette midlertidige småcellenettverket, forklarer han.

- Småcelle er et verktøy for å skape bedre situasjon for oss som operatører.

- Først makro!

Men ikke alle er enige i at småcelle er den mest prekære løsningen. Ericsson, som selger nettverksutstyr til makronettene, mener det må være høyere prioritert å få gode makronett.

- Småcellene må komme til slutt. Om vi skal dekke ut med småceller nå, får vi problemer senere, mener Bo Brandt Lassen, senior systemingeniør i Ericsson.

Han mener det foreløpig ikke er noe ramaskrik for videre utbygging av makronett. Han viser til den enorme begivenheten Superbowl, der hauger av fotball-fans samles på en stadion, hvor mange av dem er i konstant kommunikasjon via Twitter, Facebook, Instagram, Youtube og hva det måtte være.

Det var 71.000 tilskuere til stede. På én time i pausen ble 78 gigabytes pushet via operatøren AT&T via en spesialløsning som ble brukt av 20.000 AT&T-brukere.

- Et tight makronettverk er det første steget, ellers vil det være en dårlig løsning på lang sikt. Småceller må også være tett integrert, så det er et godt samarbeid med makronettet. Det er viktig å styre trafikken optimalt mellom de to.

Network Norway er blant operatørene som tilbyr femtocell, Guldberg var selv kommunikasjonssjef i teleselskapet da selskapet lanserte tjenesten for sine bedriftskunder.

- Ikke bare enkelt

Netcom og Telenor har vært avventende. På spørsmål på konferansen Telecom World om hvorfor han er skeptisk til småceller, svarer Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen følgende:

- Vi har ikke sagt vi er skeptiske til småceller, men vi er særlig avventende til femtocell-teknologien.

Computerworld har skrevet om de tre store operatørene og deres forhold til femtocell før. Da sa dekningsdirektør i Netcom følgende:

- En femtocell dekker omtrent samme området i trådløse nettverksruter man bruker i hus, og kapasiteten er på maksimalt 5-6 samtidige samtaler. Transmisjonen går over ADSL, så du har også en begrensning i kapasiteten mot ADSL-teknologien.

Videre har han pekt på at det ikke er bare-bare å få femtocell til å spille på lag med de tradisjonelle basestasjonene, makronettene. Femtocell-basestasjonen må kommunisere inn og ut med omkringliggende nett, med tanke på naboforhold.

Om du for eksempel sitter i midten av et forretningsbygg med dårlig dekning, og i stedet får dekning via en femtocell, mottar en samtale, reiser deg og går mot vidusrekka, skal overgangen fra femtocell til basestasjonen fungere utmerket.

- Men når du så rusler tilbake til plassen din, har det til nå vært store utfordringer med handover andre veien, fra makronett og over til femtocell, der er det samtaler blir droppet.

Dessuten har han vist til at du for å dekke store, åpne kontorlokaler må bundle sammen flere femtoceller for å dekke flaten.

- Si det sitter 50-100 som jobber der. Da må du ha ganske mange femtoceller, hver av dem en forskjellig basestasjon, som også skal kunne håndtere handover internt. Det er meget vanskelig å få dette til å spille på lag, har han uttalt til Computerworld.

På Telecom World snakket Tele2 varmt om fornøyde kunder. Konkurrentene i Netcom og Telenor påstod på sin side at de har kapret flere misfornøyde femtocell-kunder.