Get leker med Gigabit

Get leker med Gigabit

Europas første til å teste det over Docsis3.0-standarden. Men du får det ikke i stua fra dem helt ennå. Mobil Get-4G er også på gang

For Get nærmer det seg Gigabit-linjer seg til kundene. De har vært de første til å teste ut modem og utstyr med slik støtte basert på Docsis 3.0-standarden, og viste det i dag frem til pressen.

- Det er lenge til det lanseres for massene, men det er likevel viktig å utvikle og forberede, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Husby i Get.

Når det etter hvert likevel kommer til massene, får Get en urfordring. De har allerede kalt 200 Mbit/s for superbredbånd, så hva skal de da kalle dette? Superduperbredbånd? Ninjabredbånd?

- Ja, det er alltid en utfordring å finne et passende navn for slik, sier Husby.

Kan bli dyrt

Docsis 3.1 er også på vei, og Get kalkulerer at den standarden blir ferdigsatt rundt september/oktober i år. Da snakker vi 10 Gigabit/S og oppover, men før dette blir aktuelt å teste må produsentene lage utstyret, så det blir neppe i overskuelig fremtid.

- Hva blir prisen for Gigabit-bredbånd når det kommer?

- Det er umulig å si, sier Husby, men erkjenner at det nok blir kostbart med det første.

For teknologien og dens duppedingser av brikker og prosessorer er foreløpig kostbar. Også blir det med det første også et spørsmål om hvem som trenger såpass hastighet, men Husby har jo blitt tatt på senga før.

- For 15 år siden lurte jeg på hvem i all verden som trengte 10 Mbit/s, så selv om jeg ikke ser helt behovet akkurat nå går ting fort i denne bransjen, sier han.

Snart med 4G

Per i dag velger over halvparten av Gets nye kunder på 30 Mbit/s eller mer, det er 30 og 70 som er det heiteste produktet hos dem.

Også har de også mobilt 3G-bredbånd, som de kringkaster på via Telenors nett, men det er ikke store pushet av det fra dem. Ifølge Husby og hans kolleger foretrekker folk fortsatt å ha fastlinjebredbånd hjem og eventuelt heller bruke det mobile bredbåndet når de ferdes andre steder.

- Dere merker ikke noe stor konkurranse i 4G?

- Nei, sier Husby, mens Gets tekniske direktør Even Kristoffersen legger til at det jobbes med en avtale med Telenor om å også kunne tilby 4G-bredbånd som ikke skal være så langt fra i boks.

Altibox klar i dag

A propos boks har forsåvidt allerede Altibox og energiselskapet EB vært frampå i skoa og lansert Gigabit-bredbånd utvalgte steder i landet som pilot. Men Kristoffersen påpeker at dette ikke er i Docsis-standarden, altså hybridfibernett, men rent fibernett. Da må Gigabit-kapasiteten også deles på øvrig ip-trafikk, som eksempelvis tv, er tilsvaret fra Kristoffersen, som altså mener du vil få mer ut av deres Gigabit-bredbånd når det lanseres, om du også forholder deg til tv-titting og video-on-demand-tjenester. Dette er fordi hybridfibernettet sender ulike signaler på ulike frekvenser.

I nyere tid har Europa og USA i motsetning til tidligere gått inn i samarbeid om Docsis-standarden, som gjør at standarden utvikles på en mer driftig måte. Det er Cisco som anslår at Docsis 3.1-standarden vil kunne gi 10 Gbit/s og mer. Men da er vi nok ute i år 2015 et sted før massene kan bestille slikt Chuck Norris-bredbånd - om man trenger såpass, da.

Toril Nag i Lyse forteller på sin side at de var på gang med Gigabit-pilot alt i 2008, som har vært kommersielt tilgjengelig i Drammens-området siden i fjor for de helt spesielt interesserte.

- Det åpnes nå to nye områder i Oslo og Stavanger, som får tilbud om å være med på piloten, sier hun.

Les om: