Gigabit for 2500 kroner

Prisen på båndbredde faller videre. Nå kan bedrifter i Oslo få gigabit fiber for 2500 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Produktet heter HydraCloud Bredbånd og leveres av bedriften Bayonette, som har hovedkontor på Carl Berners plass i Oslo.

Tilbudet gjelder foreløpig for rundt 20.000 bedrifter i Oslo-området, men kan etter hvert utvides også til andre byer i landet.

Enorm kapasitet

- Vi ønsker å få ned prisen på fibertilknytninger til næringslivet og ser ikke noe poeng i å tilby mindre kapasitet enn 1 gigabit/s symmetrisk båndbredde, sier Arve Paalsrud i Bayonette. Om noen skulle ønske seg mer, er fiberforbindelsene han tilbyr i stand til å levere 10 gigabit/s, selvsagt til en annen pris.

- 10 gigabit/s er mer rettet mot kunder som ønsker å outsource datarommet sitt til våre datasentre, sier han.

Selv om Bayonette tilbyr Oslo-bedrifter en gigabit/s fiber til en relativt lav pris og vil tjene penger på det, legger de ikke skjul på at de ønsker å selge andre av sine tjenester på toppen av den lynraske forbindelsen.

Datasenter-tjenester

Bayonette tilbyr tjenester fra servere i to datasentre, hos Digiplex på Ulven og Rosenholm. Om kundene ønsker det, kan tjenester leveres fra begge disse, eller med aktive tjenester hos den ene og backup hos den andre. Det er det sikkerhetsbehovet som avgjør.

Tjenestene omfatter alt fra virtuelle servere og backup til virtuelle datamaskiner på kundenes skrivebord – ”desktop as a service”.

- Mange bedrifter ønsker ikke å ha en it-avdeling. De ønsker heller å konsentrere seg om det de er gode på og outsourcer datarommet til oss. Da kan vi virtualisere deres datarom og overføre oppgavene til våre datasentre og slå av de gamle serverne. Eller plassere inn serverne i vår infrastruktur. Om de vil drifte dem selv eller overlate det til oss eller andre, blir opp til kunden, sier Paalsrud.

Nettverket Bayonette leverer bygger på fysisk fiber levert av Telenor og Broadnet-selskapet Infiber (tidligere Hafslund Fibernett). Ved hjelp av egenutviklet DWDM-utstyr og svitsjer fra Alcatel-Lucent har selskapet bygd opp et mesh av ringer rundt Oslo.

Paalsrud tegner og forteller sammen med salgssjef Stig Høgalmen i Alcatel-Lucent for å forklare oss hvordan nettet er strukturert med noder og forbindelseslinjer som skaper en rekke redundante fiberringer mellom dem. Og flere blir det etterhvert som kundene strømmer til og pengene begynner å strømme inn.

Egenutviklet

– Vi fant ikke kostnadseffektivt DWDM-utstyr til vårt formål på markedet og har derfor utviklet det selv. Vi fant fram til en fabrikk i Kina som produserer maskinvaren etter våre spesifikasjoner. I ettertid har vi oppdaget at dette er samme fabrikk som også produserer DWDM-utstyr for Cisco og Alcatel-Lucent, sier Paalsrud.

Les mer om saken i vårt søstertidsskrift Telecom Revy