Giske roser nytt rfid-senter

Giske roser nytt rfid-senter

Sjekk Nordens første toppsenter for effektiv handel og logistikk.

Torsdag åpnet GS1 Smart Centre på Bryn, det første av sitt slag i Norden, og ett av få toppsentre for varehandel på verdensbasis. Senteret er todelt, en for demonstrasjonsformål og en for test av nye løsninger.

- Vårt Smart Centre viser hvordan alle leddene i bransjens kompliserte verdikjede henger sammen, sier Torstein Rønning, leder av Smart Centre.

Toppsenteret er tilrettelagt for utnyttelse og smartere bruk av datateknologi basert på de fire GS1-standardene hvor RFID (Radio Frequency Identification) er den mest synlige.

- RFID er elektronisk strekkode som sørger for å gjøre datafangsten automatisk, sier Sigmund Berle Jensen, administrerende direktør i GS1 Norway.

Mer effektiv logistikk, lavere kostnader, bedre oversikt og sporbarhet er noen stikkord for hva bruk av RFID kan bidra til. Senteret inneholder alle elementer i en transportkjede med transport, varemottak og varehandel.

Paradigmeskifte

- Denne teknologien representerer et paradigmeskifte. Vil man bli god, må man konkurrere, vil man bli best må man samarbeide, sa nærings- og handelsminister Trond Giske under åpningstalen.

Derfor har GS1 Smart Centre over 40 samarbeidspartnere like fra vare til teknologileverandører med mål om å få effektivisert logistikken med betydelig lavere kostnader som en konsekvens.

- Senteret vil bidra til å skape mer effektiv vareflyt, få ned kostnadene og føre til mer innovative og konkurransedyktige norske bedrifter og institusjoner, hevder Trond Giske.

Han åpnet senteret ved å klippe en virtuell snor. Den ble vist som et rødt bånd på veggen hvoretter det dukket opp en grønn saks som klippet båndet.

Ikke tidlig

Norge har ikke vært tidlig ute med sporing og registrering for transport og handel. Mange kjeder i utlandet har eksempelvis brukt selvbetjening med skanning av varene og automatisk betaling i kassen mange år.

I Norge er de første bedriftene i ferd med å ta etter. På Ikea kan kunder selv skanne i kassene. På Aker Brygge har den første butikken tatt i bruk et system hvor varene identifiseres ved at de legges på transportbåndet til kassen.

- Vi har åpnet en møteplass hvor dagligvarehandelen kan komme sammen slik at vi kan få til et samarbeid i hele verdikjeden hvor vi også integrer transport, fremhever Sigmund Berle Jensen.

Bak senteret står GS1 Norway som er en del av en internasjonal, nonprofit organisasjon som utvikler, vedlikeholder og tilbyr felles standarder for effektiv vare- og informasjonsflyt mellom handelspartnere verden over. Les videre på neste side!

Les om:

Telekom