Kjetil Sætre i Tussa Kraft. Foto: Ingeborg Refsnes

SNAKKER OVER WIFI: It-driftsleder Kjetil Sætre i Tussa Kraft er godt fornøyd med WiFi Tale. Foto: Ingeborg Refsnes

Gode erfaringer med Wifi Tale

Pilotesterne er strålende fornøyd og nå kommer snart et vell av mobiler med programvare som støtter den nye tjenesten.

- Mange av pilotkundene er strålende fornøyd med Wifi Tale. Dette er ett av flere tiltak fra Telenors side for å bedre innendørsdekningen. Til nå har det vært få smarttelefoner som har støttet Wifi Tale, men før jul nå kommer det mange, sier dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen.

Wifi tale synes dermed å bli et helt reelt alternativ for mange som et alternativ til småcelleløsninger.

Over all forventning

Blant de som har testet Wifi tale en god stund finner vi NTNU:

I februar startet NTNU å betateste en ny teknologi, Wifi Tale fra Telenor, som lar deg ringe og motta samtaler med mobilen via trådløse nett, helt uten bruk av apper eller andre programmer. Resultatet har vært over all forventning.

– Det var bare øra’n som stoppa gliset fra første dagen, sier seksjonssjef Terje Buseth, ansvarlig for testingen.

NTNU har mer enn 600.000 kvadratmeter innendørsareal og nærmere 40.000 studenter, lærere, forskere og andre ansatte. De har mye prate om.

– Vi har veldig god dekning mange steder, men vi har også hatt ganske mye klager på dårlig innendørsdekning. Da vi gikk rundt og testet Wifi Tale var gjennomgangsmelodien "når kjem dette her?". Det har vært en solskinnshistorie fra første stund. Dette har vi trua på vil bli ordentlig bra, forteller han.

Dekning i fjellhaller

Den samme erfaringen har Tussa Kraft.

Etter mange år uten innendørsdekning i en rekke kraftverk og datasentre, kan de ansatte i Tussa Kraft endelig bruke mobilen, selv om de ikke har dekning.

- Du tar det vanligvis for gitt i dag, men det er faktisk ikke en teknologi som er tilgjengelig overalt, sier Kjetil Sætre, it-driftsleder.

Flere av produksjonsanleggene ligger i fjellhaller der det overhodet ikke er dekning. Det samme er tilfellet med et splitter nytt datasenter på hovedkontoret i Ørsta. Av sikkerhetshensyn er datasenteret sikret mot elektromagnetisk stråling, og da slipper heller ikke mobilsignaler gjennom.

Flere mobiler får Wifi Tale

Kjetil Sætre og driftskonsulent Ari Mikal Flote har brukt Samsung S6- og Sony Z5-mobiler i testperioden.

- Testområder har vært hovedkontoret på Ørsta, spesielt teknisk område, lager- og kjellerområder, der vi ikke har mobildekning, og fjellanlegg. Vi har også testet «roaming» mellom det vanlige mobilnettet ute og Wifi Tale inne, og dette har fungert veldig bra, sier de to til et annonsebilag Telenor har laget.

Nå før nyttår kommer en rekke Iphone-modeller med programvare oppdatert for tale. Det gjelder både iPhone 5, 6 og 7. Samsung S7  kommer også pluss flere Xperia-modeller.

- Det betyr at snart er begrensingen i terminalstøtte fjernet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Telekom