Halve Lofoten på fiber

Snart har halvparten av husstandene i Lofoten og Vesterålen fiber. Da blir veksten lavere.

Publisert Sist oppdatert

Veksten er halvert på ett år og investeringene synker etter at 10.291 husstander har fått bredbånd i Lofoten og Vesterålen. Men fortsatt er det omlag 14.000 husstander som ikke har fiberbredbånd i bruk.

Det viser tallene fra de tre lokale/regionale bredbåndoperatørene i området som nok har det meste av tilbudet i området. Utenom disse tre er det kun Telenor som tilbyr høyhastighets bredbånd i noe omfang. De oppgir ikke regionale tall. Men tallet er minimalt i denne regionen.

Sterkt forbedret lønnsomhet

Det som preger bildet i Lofoten og Vesterålen er at alle de tre operatørene har sterkt forbedret bunnlinje – samlet forbedret de resultatene fra en halv million for to år siden, via 7 millioner i fjor til 11 millioner i år. Målt i kundetall er utviklingen omvendt. Fra 2011 til 2012 økte kundetallet med 2388. Fra 2012 til 2013 med 1210. De tre selskapene er omlag like store med fra 3300 til 3500 kunder hver.

Det kan derfor ikke herske tvil om at selskapene alle prioriterer bunnlinja foran kundevekst. Lofotkraft som har slitt mest med bunnlinja halverte investeringsrammen i fjor ned til ca. 10 millioner kroner. En annen årsak er at i mange tettsteder som Sortland og Svolvær er mesteparten av markedet utbygd slik at det der er utfyllingskunder som står for veksten.

- De fire ytterste øyene i Lofoten er bygd ut. Det som gjenstår er utkantstrøkene i de to storkommunene Vågan og Vestvågøy. Her koster det 50-100 000 kroner per husstand og fra vår side er utbygging avhengig av betydelige statstilskudd som vi også har søkt, opplyser daglig leder i Lofotkraft Bredbånd Espen Thorvaldsen.

Men de har mye å hente på utfyllingssalg. Mens kundeveksten i fjor var på sparsomme 271 for Lofotkraft, vil den i 2014 komme opp mot 1000 nye som følge av en kampanje for utfyllingssalg.

Det er mye fiber i Lofoten og Vesterålen – trolig betydelig bedre dekning enn landssnittet, som sannsynligvis ligger mellom 68-70 prosent.

Telenor har i området strukket fiber til en del basestasjoner i mobilnettet og opprettet noen nodeskap i tilknytning til det. Men ennå ikke startet noen salgsoffensiv i fastnettet. Trollfjord som opererer på en rekke teknologier har på Andenes også et betydelig kabelselskap. Trollfjord har under halvparten på fiber mens de andre to har alt på fiber.