Har blitt 13.000 færre på 14 år

Har blitt 13.000 færre på 14 år

Nå sparer Telenor 800 millioner på å kutte 450 årsverk til.

Nedbemanningen omfatter ikke bare ansatte, men også konsulenter som det er flere hundre av og som nok må ta mye av støyten. Dette går fram av uttalelser fra Norges-leder Berit Svendsen som uttaler at Telenor Norge vil styrke egen kompetanse på bekostning av konsulentbruk.

Kutt som ventet

Kuttplanene i Norge kommer ikke overraskende på oss som har fulgt de to siste kvartalspresentasjonene til Telenor. Der har konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i klartekst uttrykt misnøye med utviklingen i Norge.

Årsaken til det er synkende topplinje og synkende fortjeneste. Spesielt har det vært framhevet at Telenor Sverige har fått mer ut av sine mobile datapakker enn Norge. Telenor hadde i fjor kundevekst mobilt, men ARPU gikk ned fra 296 korner til 282 kroner. Omsetningen falt med hele 400 millioner kroner mens driftsmarginen sank med 1,5 prosent. Med en "operating profit" på 7,4 milliarder kroner av en omsetning på 25 milliarder har Telenor Norge en økonomi som er unikt god i enhver sammenheng.

Det er nok de nedadgående pilene som får konsernet til å kutte kraftig nå pluss en stadig økende investeringsbehov. Topplinjen er det som bekymrer mest. Til tross for en fibervekst på 25 000 i fjor, tapte selskapet 4000 kunder totalt i bredbåndsmarkedet og de tapte kraftig målt i markedsandeler ettersom både Altibox-selskapet og Get hadde meget kraftig vekst med henholdsvis netto kundevekst på 37 000 og 30 000.

Investeringene vil ifølge Berit Svendsen fortsatt i år ligge på samme høye nivå – ca. 4,8 milliarder kroner – som i fjor. Mobilvirksomheten pluss en ny kommunikasjonssatellitt drar investeringene opp.

16 000 færre

Telenor Norge og Canal Digital har før den kommende nedbemanning 4000 ansatte. Det er 225 færre enn for et år siden. Nedbemanning i teleindustrien og i Telenor er ikke noe særsyn, men heller dagens orden.

Ved årtusenskiftet hadde Telenor 20.091 ansatte i Norge. Med andre ord er ca. 15-16 000 arbeidsplasser satt ut eller kuttet på 14 år. Det betyr i snitt omlag 1000 årlig. Sterkest var nedbemanningen på begynnelsen av 2000-tallet i de ulike Delta-prosjektene. I september 2010 var det 10153 Telenor-ansatte i Norge.

Telenor Norge inkludert Canal Digital Kabel har 4.000 ansatte i dag pluss 200 konsulenter. Øvrig virksomhet for Telenor i Norge som Broadcast, Canal Digital DTH, konsernfunksjoner, Datametrix, Conax, Dipper, Talkmore m.m. har tilnærmelsesvis om lag 3.000 ansatte.

- Det er 4000 i Telenor Norge AS og Canal Digital Kabel-TV AS, de to juridisk enhetene som er omfattet av tilbudet. Legger man til datterselskaper som Datametrix, Dipper og Talkmore så øker antallet med noen hundre. Men det er bare ansatte i to førstnevnte som har fått tilbud om sluttavtaler, får vi i dag opplyst av kommunikasjonsrådgiver Jørn Bremthun i Telenor.

Telekom