Her gjør Iphone 5 det dårlig

Her gjør Iphone 5 det dårlig

I dansk dekningstest gjør bare Nokia 925 det dårligere.

Det er Aalborg University som for andre året på rad har gjennomført sin ytelsestest for mobil tale, der de sjekker en rekke nymotens telefoners dekning på Europa-frekvensene GSM900, UMTS900, GSM18000, UMTS2100..

I «Mobile Phone Antenna Performance 2013» kommer nyeste Iphone ikke spesielt godt ut.

- I likhet med resultatene fra forrige års kampanje, er også dette året Iphone og de fleste av Samsung-telefonene som dominerer den absolutte bunnen av prestasjonslista, skriver forsknigssansvarlig Gert Frølund Pedersen i rapportens konklusjon.

Derimot er det Nokia Lumia 925 som kommer helt på jumbo, begge to av dem. For Pedersen testet to for å kontrollere resultatene.

- Det er litt overraskende å se Nokia-telefoner i bunnen av lista, siden Nokia på generell basis har hatt fokus på ytelsen tidligere, heter det fra Pedersen.

Rangert som "under medium" ligger, i stigende rekkefølge, Lumia 820, Samsung S4 mini, HTC Desire X, Samsung S4, Samsung Galaxy Note II 3g og 4G, Lumia 920, Huawei Ascend P2, HTC One mini og LG Optiimus.

Sony høyt, men dum Doro best

Sony representert ved Z og Go, gjør det bra i testen, og får pallplassering, selv om bra i denne sammenheng er «middels» - ingen telefoner får stempelet «god» eller «meget god», som er reservert til fremtidige drømmetelefoner.

Samsung Galaxy III mini kommer på fjerde som middels, LG A520 på femte. Nokia Asha 300 og Lumia 620 for også godkjent. Dernest følger HTC One og Huawei Y300.

Den som kommer på første er på sin side en ikke spesielt avansert telefon (les: ikke en smarttelefon), nemlig Doro Phone Easy 605.

- Telefonene testet i år har litt større ytelsesspredning enn de som ble målt i fjor, men med flere telefoner inkludert, kan dette kanskje forventes, skriver Pedersen.

I fjor ble ni telefoner testet.

Hodeholdt

De nevnte rangeringene gjelder dog kun når telefonen holdes med hånda til hodet (les: mellom håndflaten og øret). I "frimodus", altså for eksempel om telefonen ligger på bordet og du snakker i handsfree, er forskjellen ikke spesielt stor.

- Friplassytelsen for de telefonene som kommer dårligst ut er betraktelig bedre enn i snakkeposisjon er du holder den mot hodet med armen. Forskjellen er forbløffende 17 dB, som betyr at 50 ganger mer signal trengs for å ringe med telefonen mot hodet, sammenlignet med telefonen i handsfree, skriver Pedersen.

Faktisk er testens dårligste taper, Lumia 925, veldig god i frimodus, faktisk bedre enn vinnertelefonen fra Doro, kan man lese i rapporten. Det er på 900-båndene man ser den største forskjellen på frimodus og hånd-til-hode-modus. På 1800- og 2100-bånder er forskjellen betydelig mindre.

Om vi skal sammenligne, hvor vi for korrekthetens skyld velger å bruke 2. plass Sony Xperia Z i stedet for Doro, fordi Doro ikke støtter UTMS, er forskjellen i hånd-til-hode på 10,1 dB mot Lumia 925 på GSM900. På UMTS900 er forskjellen 8,5, på GSM1800 er forskjellen mellom de to 2 dB og på UTMS2100 er forskjellen 0,6.

Antenne

Det er ifølge testen antennene som skaper forskjellen. Når forskerne åpnet telefonene, koblet ut de innebygde antennene og koblet seg rett på en egen emulert basestasjonsemulator, viste det seg (som forskerne for så vidt ventet) at forskjellen ikke var så stor på selve mottakerkomponentene i de ulike telefonene (fordi det ikke er så mange radiokomponenter å velge mellom, og siden komponertene tilfredsstiler krevd ytelse).

Sammenlignet med Doro 605 er forskjellen til Lumia 925 med emulert basestasjon i stedet for antenne på bare 2 dB på GSM900, på GSM1800 er faktisk Nokiaen 1,9 dB bedre.

- Dette viser veldig klart at kun antennen er årsaken til at telefonene har veldig ulik dekningsytelse, heter det fra Pedersen.

Det norske Post- og teletilsynet har også tidligere gryntet om dette - der nordmenn klager på at dekningen blir dårligere, fremhever de at det faktisk heller er telefonene som blir dårligere.

Testen har fulgt den såkalte CTIA-standarden med 3GPP-korrekte hånd- og hodedummier. Det er altså kun snakk om tale, ikke ren databruk. Vi kom over rapporten via danske Computerworld.

Telekom