Her er statens millongebyrer

Her er statens millongebyrer

46 millioner må norske operatører betale i frekvensgebyr. Se hvem som betaler mest!

PT har laget en foreløpig beregning av frekvensgebyr for neste år. Her betaler alle som disponerer en eller annen frekvens et årlig gebyr. Telenor er i særklasse størst og betaler ca. 7,6 millioner neste år. Selv om Tele2 er noe ribbet for frekvenser må de ut 1,8 millioner. Nykommeren Telco Data med 1,2 millioner.

Det er et stort antall instanser og bedrifter som disponerer frekvenser. I de 46 millionene er i beregnet Privat Mobil Radio (PMR). Det utgjør 40 prosent av gebyrene mens spektrumtillatelse der mobiloperatørene dominerer utgjør 42 prosent. Kringkasting utgjør bare 8 prosent.

Sju med milliongebyrer

Her er de største bidragsyterne i millioner kroner

Telenor

7,6

Norges Televisjon (DTT)

3,5

Forsvaret

3,0

TeliaSonera

2,7

Mobile Norway /Tele2)

1,8

Politiet

1,6

Telco Data/ICE

1,5

Gebyrene regnes it på en måte som slett ikke avspeiler deres markedsverdi. For eksempel betaler hver av de tre operatørene som har fått 2x10 MHz-blokker på det attraktive 800-båndet kun 85 000 i gebyr hver mens enkelte blokker i 1800 og 2100 MHz koster 6-800 000 kroner årlig.

Når Telenor samlet betaler veldig mye høyere frekvensgebyr enn de andre mobiloperatørene, har det sammenheng ikke bare med at de har mest mobilfrekvenser, men også at de betaler milliongebyr for frekvensene bl.a. til satellitt og maritim radio.

Nå kan ikke gebyrstørrelsen sammenliknes med de nesten1,8 milliardene staten nettopp har dratt inn på auksjonen. Men over 10 år blir det fort en halv milliard i frekvensgebyrer rett i statskassen. Riktignok med den ulempe at statsetater betaler noe av dette.

Se hele lista på PTs websider.

Les om:

Telekom