Hvem vil kjøpe TDC?

TDC Group vil selge ut hele eller deler av virksomheten i Norden. Det kan åpne dører for TeliaSonera og Telenor.

Publisert Sist oppdatert

TDC, den klare markedslederen i det danske bedriftsmarkedet, opplever sviktende marginer.

Det samme gjør det norske TDC-selskapet med omlag en milliard i årlig omsetning i det alt vesentlige på bedriftsmarkedet. TDCs halvårsresultater står i skarp kontrast til Telenors meget gode resultater både i Norge og som konsern.

TDC Norge kan bli solgt

Når TDC nå entydig går ut og signaliserer at de kan bli til salgs er det ikke uten grunn. De har tidligere solgt ut sin finske virksomhet. Derfor er det slett ikke utenkelig at de nå ønsker å gjøre det samme i Norge. Og virksomheten er såpass begrenset at det ikke er helt utenkelig at Konkurransetilsynet vil godkjenne også et oppkjøp fra Telenor. TeliaSonera i Norge styrker seg en smule på bedriftsmarkedet i Norge ved oppkjøpet av Tele2 (Network Norway), men vil selv etter det være en lilleputt i det mobile bedriftsmarkedet sammenliknet med Telenor.

Et oppkjøp av TDC Norge vil styrke deres posisjon i bedriftsmarkedet kraftig. TDC Norge har betydelige mobilinntekter. TDC i Norge er et resultat av sammenslåingen mellom TDC Norge og Song Networks i 2004. selskapet har om lag 200 ansatte i Norge.

Danmark – akutt konsolideringsbehov

Som vi i Telecom Revy gjentatte ganger har beskrevet er situasjonen i det danske markedet uholdbar fra et operativperspektiv.

TeliaSonera, Telenor og 3 taper alle penger og mobil ARPU ligger på halvparten av hva Telenor oppnår i Norge. Det mange analytikere har antydet er at TeliaSonera og Telenor ikke bare vil basere seg på dagens nettsamarbeid, men slå seg sammen i et felles selskap i Danmark. TDCs åpne dør kan imidlertid åpne andre muligheter.

Konsernsjef Carsten Dilling i TDC har opplyst at selskapet mistet netto 39.000 mobilkunder i løpet av andre kvartal. Når nå storebror i det danske markedet opplever sviktende marginer, kundeflukt og synkende aksjekurs, er det den sterkeste indikasjonen om at en større konsolidering er på trappene.

TDC er I motsetning til Telenor og TeliaSonera fullstendig privateid. Største aksjonær I TDC er Nordic Telephone Company ApS (NTC) med i 2013 17,7 prosent av aksjene. TDC hadde i 2013 om lag 25 milliarder DKR i omsetning og 10 milliarder i EBITDA. De har vel 40 prosent av antallet mobilabonnenter i landet og oppgir selv å ha 60 prosent av bredbåndsmarkedet. De er eneste operatør i Danmark med tilfredsstillende overskudd selv om også deres marginer nå synker.

Spørsmålet er imidlertid om det er noen som vil inn i et så tapsbringende marked preget av en ulykksalig priskrig som bare skaper tapere. Derfor er nok spillet begrenset til de som alt sitter fastlåst der og taper penger eller opplever sviktende marginer. Og da finnes for alle aktørene bare to veier: Enten selge seg ut eller kjøpe seg inn i en større konstellasjon. Og de fire er TDC, Telenor, TeliaSonera og 3 (Hutchinson Wapooa/Investor). Det er slett ikke utelukket at fire operatører blir til tre eller kanskje bare to.

I siste kvartal opplevde Telenor kundevekst i det danske markedet, men da på bekostning av inntjening og via å måtte gå til terminalsubsidier. Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har ikke lagt skjul på at Danmark for tiden er Telenors største problembarn.

«Nød lærer naken kvinne å spinne», heter det i ordtaket. I Danmark står TDCs utfordrere temmelig nakne for tida. TDC er via konkurransereglene forhindret å styrke seg ved å kjøpe Telenors virksomhet (opprinnelig Sonofon). Mens det i Norge handler om å styrke mobilkonkurransen, er situasjonen i Danmark mer å begrense den. Spørsmålet er derfor ikke om en konsolidering vil finne sted, men hvem som finner sammen med hvem.