IBM og Matiq på sporet

IBM og Matiq på sporet

Landbruksgiganten Nortura vil bruke radiobrikker fra bås til bord.

Det er IBM og Matiq som sammen har inngått en avtale for drift og utvikling av sporingsløsninger for næringsmiddelindustrien, ved hjelp av rfid (radiobrikker). Ifølge en pressemelding fra IBM er avtalen verdt 11 millioner kroner. Matiq er et heleid datterselskap av Nortura og er en totalleverandør av it-tjenester til morselskapet. Nortura har merkenavn som Gilde og Prior i porteføljen. Selskapet er landets største næringsmiddelkonsern med over 7000 ansatte og en omsetning på 15 milliarder norske kroner i året.

Sammen med IBM skal Matiq utvikle rfid-teknologien som skal spore matvarene gjennom gjennom hele verdikjeden fra fra gårdsbruk og ut til butikkene. Dermed skal Nortura kunne følge både sine levende råvarer og ferdig pakkede produkter, samtidig som selskapet hele tiden kan spore produktene bakover i verdikjeden - helt tilbake til gården produktet stammer fra.

Etter E.coli-skandalen i 2006 har Nortura og andre matvareprodusenter hatt et betydelig fokus på nettopp sporbarhet. I 2006 hadde Nortura og offentlige tilsynsmyndigheter store problemer med å lokalisere smittekilden.

LES OGSÅ: Kan stoppe neste E. coli-skandale

- Næringsmiddelindustrien står overfor store utfordringer. Forbrukere, myndigheter og bransjen krever detaljert informasjon om produktets kvalitet og sporbarhet. Derfor er det naturlig at Matiq, som bransjens eget it-selskap, er i front med dette prosjektet, sier administrerende direktør Are Bergquist.

Matiq kjøper både maskinvare, programvare og tjenester fra IBM.

- Sammen med IBM har vi stor kompetanse på feltet. IBM har infrastrukturen, standarden og programvaren for håndtering og analysering av enorme mengder med sporingsdata. Matiq forteller IBM hvilke data som skal håndteres, sier Bergquist.

For Matiq representerer denne avtalen en stor satsning på rfid. Matiq har i lang tid jobbet med rfid-løsninger og har med denne avtalen fått på plass det siste leddet i en komplett RFID-kjede, heter det i videre i meldingen.

- Koblingen mellom infrastuktur og løsninger for sporing av mat er kompleks og utfordrende. Matiq er de første i Norge til å designe sin infrastruktur basert på sporingsteknologi. Vi ser frem til et nært samarbeid med Matiq om utvklingen av ledende løsninger for e-sporing innen næringsmidler i årene som kommer, sier administrerende direktør Morten Thorkildsen i IBM Norge.

LES OGSÅ: Hacket sikre rfid-brikker

Les om:

Telekom