Ingen sperring mot løpske regninger

Ingen sperring mot løpske regninger

Post- og teletilsynet sier nei. Det blir ingen nye regler for å hindre enorme datatrafikkregninger fra løpske mobiler.

Computerworld skrev i starten av 2011 om Catharina Johansen (21), som plutselig fikk en monsterregning på 8500 kroner i datatrafikk uten å ha brukt mobilen.

Hun er ikke eneste som har opplevd dette med smarttelefoner. En ekspert Computerworld var i kontakt med hevdet det nok var forårsaket av applikasjoner som henger seg.

- Trengs ikke

Nå har Post- og teletilsynet (PT) undersøkt om brukernes beskyttelse mot høye regninger etter nedlasting av data er god nok. De konkluderer med at de aller fleste norske selskapene tilbyr makspriser eller tilsvarende for å beskytte sine brukere, slik som Johansens operatør Talkmore som etter Computerworld tok opp saken innførte makspris på 1000 kroner per måned i tillegg til å legge på varsel i forkant.

- Våre beregninger viser at ca. 95 prosent av mobilbrukerne er kunder i selskaper som tilbyr en eller annen ordning mot løpske datautgifter. Vi mener derfor at beskyttelsesbehovet allerede er godt ivaretatt, og at ytterligere regulering ikke er nødvendig i denne saken, sier PT-direktør Torstein Olsen i en pressemelding.

IKT Norge jubler via Twitter.

- Klokt av Post- og teletilsynet, skriver de.

Fortsatt EU/EØS-regel

I tillegg gjelder fortsatt EU/EØS-regelen for roaming/utenlandsreiser der datatrafikk sperres når regningen går over 500 kroner, og aktivt må låses opp.

- Denne reguleringen er viktig, selv om prisene for å bruke mobilen til å laste data på reise i utlandet i mange tilfeller har blitt lavere. Men fortsatt er det slik at datatrafikk i utlandet vanligvis er mye dyrere enn i Norge, sier Olsen.

Vær dog oppmerksom på at denne regelen altså ikke gjelder land utenfor EU/EØS.

Les om:

Telekom