Internett 100 ganger raskere

Internett 100 ganger raskere

Forskere ved MIT har utviklet teknologi som kan gjøre internett mellom 100 og 1000 ganger raskere.

Nøkkelen til denne dramatiske økningen i ytelse ligger i ruterne som dirigerer trafikken på internett, ifølge elektroingeniør og informatikkprofessor Vincent Chan, som leder forskningsteamet ved MIT (Massachusetts Institute of Technology).

LES OGSÅ:

Slik er nettleseren om fem år

Optiske signaler

Chan sier at ved å erstatte de elektriske signalene inne i en ruter med raskere optiske signaler, vil internett kunne bli 100, hvis ikke 1000 ganger raskere, samtidig som energiforbruket reduseres. Det skriver PC Worlds nyhetstjeneste.

Dagens rutere har vansker med å håndtere innkommende fiberoptiske signaler, som dermed må konverteres til elektriske signaler som kan lagres i minnet inntil de kan behandles, heter det i en rapport fra MIT. De elektriske signalene konverteres deretter tilbake til optiske signaler slik at de kan sendes ut igjen.

Denne prosessen krever tid og energi, og Chan og hans team har derfor utviklet en teknologi som kalles "flow switching", som eliminerer behovet for slike konverteringer. Dette medfører mye raskere overføringshastigheter og redusert energiforbruk, som igjen betyr lavere kostnader.

LES OGSÅ:

GUIDE: Bedre wlan-forhold med kanalskifte

Økonomi/etterspørsel

Haken er at kostnadene ved å bytte ut dagens rutere med den nye teknologien vil bli høye, og at etterspørselen etter båndbredde per i dag ikke er stor nok til å rettferdiggjøre slike investeringer. Det tror Ori Gerstel, sjefsingeniør hos Cisco Systems, som er verdens største produsent av nettverksruterutstyr.

Med stadig kraftigere dataprosessorer og båndbreddekrevende applikasjoner vil internett nå et kvelningspunkt innen tre til fem år, sier Chan.

Han viser til hvordan både internett video og hdtv har fått eksplosiv popularitet i de senere år.

- Hvis folk begynner å ville ha høydefinisjons videooverføringer direkte til datamaskinene sine, vil "flow switching"- teknologien kunne bli økonomisk forsvarlig å bygge ut, sier Chan.

LES OGSÅ:

Antall private bredbånd øker

Les om:

Telekom