Ivar ga Telenor mye å gjøre

Ivar ga Telenor mye å gjøre

Nedetid på både fasttelefon, mobil og internett etter gårsdagens kraftvær.

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, har hatt en travel morgen med hyppige telefonsamtaler fra media, i kjølvannet av herjingene fra Ivar.

- Ivar - fortell. Hva er status?

- Ja, Ivar er en stygg mann, fleiper Amundsen.

Fra spøk til alvor forteller han at de med store ressurser internt på operasjonssenteret - i samarbeid med andre relevante aktører som entrepenører og kraftselskaper - har holdt på i hele går ettermiddag, kveld og natt, og fortsatt jobber med å få oversikt over problemene ekstremuværet Ivar har forårsaket.

Trær kuttet strøm og basestasjoner

Det er snakk om utslåtte basestasjoner, utslåtte fastlinjer og utslått internett. Ifølge Amundsens opplysninger har det blåst opp mot 163 kilometer i timen (omregnet rundt 45 sekundmeter).

- Særdeles kraftig. Heldigvis varte det bare noen få timer, sier Amundsen.

Til nå har de satset på å få ut aggregater til kritiske infrastrukturpunkter for å sikre dem. Når strømmen begynner å komme tilbake, vil også mobilnettet begynne å komme tilbake.

- I Møre er nesten alt tilbake, men i Trøndelag er det forstsatt mye som er ute på mobil, fastnett og internett, sier Amundsen.

- Hva slags skader ser vi så langt?

- Det er mye trær som har falt over kraftledninger og samband. Det vil ta noe tid å få reparert det, men vi er i gang. Siden uværet ikke varte så lenge, har det være enklere å starte arbeidet raskt, sier Amundsen.

Fiberbrudd

Når kraftlinjene går ned, vil før eller senere også basestasjonene rammes. De har noe nødstrøm, men ikke i evigheten. Det er derfor Telenor nå får ut aggregater til de rammede plassene. Men først har Telenor ønsket å sikre de store sambandsløsningene. For det har også vært tre fiberbrudd i traktene rundt Hitra, Frøya og Tydalen og Røros.

Media har ringt hyppig.

- I natt var det ikke så mye, men det har vært litt å gjøre for ganske mange nå på morgenkvisten, sier Amundsen.

Dekningsdirektøren var på nippet til å dra til Trøndelag før Ivar slo til.

- Jeg hadde tenkt å komme meg til Trondheim for å håndtere kommunikasjonen, men da jeg dro til Gardermoen i går ettermiddag - ja, det gikk ingen fly og var helt umulig, sier han.

Les om:

Telekom