Jernbaneverket kjøper nytt ip-nett

Jernbaneverket kjøper nytt ip-nett

Alcatel-Lucent ruster opp infrastrukturen for hele tog-Norge.

Jernbaneverket skal bygge et nytt høyhastighets kommunikasjonsnettverk mellom alle landets togstasjoner. Målet er bedre redundans og mindre krøll med tog som står stille.

Det er Alcatel-Lucent som har blitt valgt av Jernbaneverket for å bygge ut det avanserte nettverket basert på ip/mpls-teknologi. Nettverket skal håndtere all forretningskommunikasjon for Jernbaneverket. Løsningen skaper et neste generasjons nettverk som muliggjør stabile og sikre tjenester i hele den nasjonale infrastrukturen.

- Vi foretar en modernisering i transportnettet for kritisk kommunikasjon til og rundt togene. Det gjør at vi får bedre styring og kontroll, sier Terje Stensvik, direktør for telekom og operasjonell IKT i Jernbaneverket, til Computerworld.

Ip-utstyr

Samtidig fornyer Jernbaneverket fiber og øvrig kabling, slik at de nye nodene gir mulighet til ruting på en annen måte enn det i det tradisjonelle nettet. Ved oppståtte feil i en av nodene rutes kommunikasjonen om. Det gir bedre fysisk redundans.

- Grunnen at vi har gått for ip er fordi det er den standarden på alt fremtidig utstyr vi anskaffer. Dette er et fremtidsrettet valg, sier Stensvik.

Jernbaneverket har overordnet ansvar for banetransport over hele Norge, samt 357 stasjoner langs de 4114 kilometer med jernbane i landet. Løsningen Alcatel-Lucent skal bygge er en komplett ip-løsning for å håndtere transmisjon av operasjonell trafikk som signalering, jernbanekryss, signalskilt på perronger, og kontroll og transport av all gsm-r (Global System for Mobile Railway) relatert kommunikasjon.

Togene kan kjøre

Løsningen er i første omgang til intern kommunikasjon og vil ikke togpassasjerene bedre tilgang til internett. Men det kan gi betydelige fordeler likevel, i tillegg til bedre sikkerhet.

- Om man per i dag har et kommunikasjonsproblem, stopper toget. Det nye systemet vil gi mer punktlighet, sier Stensvik.

Med det nye systemet er det altså en sjanse at NSB kan levere bedre service til sine kunder. Og selv om systemet ikke gjelder internett, vil det kunne brukes for bedre informasjon til togreisende.

- Vi jobber med å få innholdstjenester for å gi adekvat publikumsinformasjon. det vil være en stor forbedring, sier Stensvik.

Rammeavtale

Alcatel-Lucent vil levere produkter fra sin industriledende service router portefølje, inkludert 7750 SR, 7450 Ethernet Service Switch, 7705 Service Access Router og 5620 Service Aware Manager til aksess-, aggregerings- og kjerne-lagene i nettverket. For å tilby en full ende- til endeløsning leverer Alactel-Lucent også et komplett sett med profesjonelle tjenester inkludert prosjektstyring, consulting og design, installasjon og utrulling, testing og vedlikehold.

Avtalen som er inngått er en rammeavtale, og vil rulles ut gradvis. Det sentrale østlandsområdet vil bli prioritert, her vil oppdateringen starte i løpet av året.

Partene ønsker ikke å opplyse om verdien av avtalen.

Les om:

Telekom