ET ALTERNATIV? Kan mobilt bredbånd bli et alternativ til fast forbindelse? (Arkivfoto)

«Kabelkutterne» på offensiven

Kan mobilt bredbånd erstatte fast der fastnettet ikke er utbygd. I prinsippet ja. I praksis heller tvilsomt.

Publisert Sist oppdatert

Ved utgangen av 2017 vil 4G-nettene til Telenor og Telia nå over 99 prosent av husstandene i Norge. På samme tidspunkt vil høyhastighets fastnett (over 100 Mbps) neppe ha nådd mer enn 80 prosent av husstandene. Kan dedikert mobilt bredbånd være et alternativ i distriktene?

Mobilt bredbånd

Ved halvårsskiftet 2015 meldte Nkom at 511 000 husstander hadde abonnement på mobil bredbånd eksplisitt og at tallet er synkende. Men nå har både Telenor og Ice lansert store datapakker 50, 80, 100 GB-pakker som nettopp kan være beregnet på kunder som vurderer mobilt bredbånd som «hovedferdselsåre» for data til hjemmet. Banzai er også med i kampen om disse kundene. Derfor blir det nå spennende å se om høykapasitetspakkene har sterk appell eller ikke? I parentes: Mobilt bredbånd må ikke forveksles med vanlig mobilabonnement med datapakke.

- Det er hyggelig å kunne ønske konkurrenter velkommen etter. Det viser at konkurransen i markedet virker.

Det sier kommunikasjonsdirektør i Telia Norge, Henning Lunde, til E24 i en kommentar til konkurrentenes kampanjer.

Etter en god stund får nemlig Telia (tidligere Netcom), datterselskapet Chess, samt Banzai (som leier nettilgang hos Telia) nå reelle utfordrere i toppsjiktet av det mobile bredbåndsmarkedet.

Disse tre har frem til nå nemlig vært alene om å tilby et reelt alternativ til kunder som ønsker et mobilt bredbånd som kan erstatte fast bredbånd, basert på DSL (telefonlinjen), kabel-tv eller fiber.

- Innebærer denne lanseringen at Telenor nå satser på markedet for dem som vil droppe fast-bredbåndet hjemme, eller primært de som ikke har tilgang til det der de bor?

- Dette er ekstremabonnement beregnet på folk som har svært høy bruk av mobilt bredbånd, de som nær sagt alltid er på nett. For noen vil nok våre største abonnement kunne være en erstatning for fastnett bredbånd, men i lang tid fremover forventer vi at de to bredbåndsaksessene vil være utfyllende til hverandre, og derfor investerer vi tungt både i mobil- og fastnettet, svarer informasjonssjef Anders Krokan til Telecom Revy.

LTE Fast

I tillegg til dette vurderer Telenor et annet produkt – LTE Fast som de tilbyr til noen få bygde-prosjekter som de alt har fått statsstøtte til. Dette er et dedikert punkt-til-punkt-samband som krever fri sikt fra basestasjonen til sluttbruker og ikke større avstand enn to til fem kilometer ifølge moderniseringsdirektør Arne Quist Christensen. Han opplyser at det ikke er tatt stilling til om dette skal bli et kommersielt produkt.

Ett av de prosjektene der Telenor vil bruke LTE Fast er i distrikts-Tromsø. Der bygger kommunen nå ved hjelp av Nordix Data fibernett til de fleste 3.500 husstandene. Men ikke riktig alle er omfattet av dette og får nå LTE Fast fra Telenor.  

Mye dyrere enn fast

En norsk snittfamilie er i dag på 2,1 personer. Det er ikke usannsynlig at strømmetjenester vil kreve 1GB daglig per person – det vil si 60-80 GB i måneden.

Et fast abonnement på høyhastighets fast bredbånd gir deg også liniært TV typisk til 5-600 kroner i samlet pakkepris per måned. Mobilt bredbånd gir deg ikke den muligheten. Du på typisk ute i distriktene abonnere på satellitt-TV som er forholdsvis dyrt i tillegg til det mobile bredbåndet. Eller du kan basere deg kun på strømmetjenester fra for eksempel TV2 Sumo og NRK.no som fort bringer datakonsumet i opp i 100-200 GB i måneden om vi skal basere oss på snitt TV-titting i Norge.

Det billigste vi finner for 100 GB er hos Banzai - 549 kroner. 200 GB er det bare Telia som har - det koster da 799 kroner i måneden.

Her er noen utvalgte tilbud som kundene nå kan velge mellom (prisen er per måned, og er hentet fra selskapenes hjemmesider):

  • Telenor har lansert abonnementene XL (50 gigabyte for 699,-) og XXL (80 gigabyte for 899,-)
  • Ice har lansert abonnement med en kraftig rabatt de første seks månedene. 50 gigabyte får du for 249,50 den første perioden og deretter 499,-. 100 gigabyte får du får 299,50 og deretter 599,-.
  • Banzai er en utfordrer i markedet som lenge har hatt slike store abonnement. Her får du 100 gigabyte for 549,-
  • Telias datterselskap Chess tilbyr 100 gigabyte for 599,-
  • Telia selv tilbyr 50 gigabyte for 499,-. 100 gigabyte for 599,- og 200 gigabyte for 799,-

Hastighet og kapasitet

Hastigheten i mobilnettene framover med 4G+ og 4,5 GB med multifrekvensbruk og flere antenner i ruteren (Mimo) vil utvilsomt være tilstrekkelig for massive strømmetjenester. Det er kostbart å bygge fibernett i distriktene, men det er også kostbart å bygge mobilnett med høy kapasitet og operatørene dimensjonerer alltid mobilnettene etter forventet trafikk.

Og fortsatt er mobilnett en delt ressurs der ytelsen avhenger av hvor mange andre som bruker nettet samtidig og avstanden du har til basestasjonen. Og TV-titting og andre strømmetjenester har en kraftig peak på kvelden og lite trafikk i resten av døgnet.

På konferansen Telecom World i Tallin 13.-14.april vil denne problemstillingen bli belyst og forventet heftig diskutert. Se www.telecomworld.no.