Huawei B593S, en av 4G-routerne Netcom selger mot det norske markedet. 

Kan 4G utrydde ADSL?

I Sverige kan du nå med 4G laste ned 100 GB for 299 kroner hos Tele2 i måneden. I Norge kan du få det samme for 599 kroner per måned hos Banzai. Betyr det slutten for ADSL?

Publisert Sist oppdatert

Med 20 GB-pakker kan du kun laste ned 30 min video per dag. Med 100 GB 2 timer og 30 minutter. Ser du Internett-TV eller NetFlix HD-kvalitet gjør du lurt å regne 1 GB per time. Alt etter videokvaliteten kan nedlastet datamengde variere sterkt fra tjeneste til tjeneste.

Stille før stormen

Telenor melder om eksplosiv bruk av data.

– Hvis vi sammenligner datatrafikken under sprintfinalen i Falun med trafikken under OL i Sotsji for ett år siden, ligger trafikken nå 62 prosent over OL-trafikken i 2014.

4G-trafikken er nå hele 325 prosent over nivået den hadde under samme øvelse i OL 2014, forklarer kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge, Torild Uribarri.

Men Telenor er forsiktig med sine datapakker – den største som også inkluderer fri telefoni og SMS er på 12 GB.

Årsaken til de største operatørenes forsiktighet er kapasiteten i nettet på peak og samtidig fintunet prisstrategi. Det er sannsynligvis derfor ingen så langt har svart på Banzais tilbud i Norge eller Tele2s tilbud i Sverige.

I Norge er Banzai for liten i det store bildet til virkelig å bety enn utfordring for TeliaSonera og Telenor.

I Sverige derimot er det nå spennende å se hva TeliaSonera, 3 og Telenor gjør. Svenskenes databruk er mye større enn i Norge ettersom de fikk 4G to år før oss.

Det ser nå ut til at de dominerende operatørene vil forsøke et mellomsteg på 20 GB slik NetCom gjør her hjemme før de tar steget opp på neste trinn, som garantert blir 100 GB.

Vi forventer at ICE alt til høsten vil lansere slike datamengder i Norge. De vil ha et nett med få kunder og slipper å ta kapasitetshensyn.

Bedre enn ADSL

Innen utgangen av 2016 og/eller i 2017 lover de to store nettoperatørene i Norge 98 prosent befolkningsdekning. ICE vil, om de bygger aggressivt også med 450-frekevensen, nå enda lenger.

På samme tidspunkt vil sannsynligvis fortsatt rundt en halv million norske husstander kun ha ADSL-tilbud.

Banzai argumenterer i sin markedskommunikasjon med at deres mobiltilbud er bedre. Og det har de rett i.

I vinterferien befant jeg med i Kvitfjell med 4G fra Telenor som jeg målte til omlag 30 Mbps hastighet. Mye mer enn du vanligvis får via ADSL.

Kvelden før sprintfinalen var det brudd i TV-signalene og jeg begynte å finberegne strømming på PCen av sprintfinalen som vel varte i tre timer. Det kunne jeg trygt gjort innen mitt 12 GB-abonnement. jeg ville brukt 3-4 GB for å se sprintfinalen og det var samtidig helt problemfritt hele uka å jobbe på 4G.

De som bare har ADSL-tilbud har små muligheter til å strømme TV. For dem er Banzais 100 GB abonnement til 599 kroner per måned langt å foretrekke kombinert med en ruter som gir flere tilgang, langt foretrekke. Kanskje er stabilitet noe svakere i NetComs mobilnett (som Banzai bruker) enn på kobberlinjen, men stort sett er ytelsen så mye høyere at det er å foretrekke.

Og med et slikt abonnement har iallfall en i familien også det vedkommende trenger av telefoni – både hjemme og på farten.

Høyhastighets stor mobil datapakke framstår også økonomisk å fortrekke framfor en lavhastighets mobil datapakke kombinert med ADSL. Og mens ADSL ikke holder til internett-TV så gjør 4G det. Og nettopp strømming er den hurtigst voksende tjenesten.

Både dekning og ytelse taler til 4Gs fordel.

Men betyr det slutten for ADSL? Neppe på noen år. Det er ikke alle som har like store strømmebehov og slike markedsendringer tar tid. Men at 4G er bedre enn ADSL er vi ikke et øyeblikk i tvil om – både hva ytelse og lommebok angår. Og for all del: test dekningen der du bor før de sier opp ADSL-abonnementet.

Vi er ikke tvil om at fiber fast og 4G mobilt i tillegg er det beste valget for alle som har muligheten. På fiber har du ubegrenset datamengde og kan tilpasse mobilabonnementet etter de omlag 20 prosentene data du bruker mobilt i forhold til over wifi.

Mer at vi her kun har omtalt mobilabonnement med datapakke og ikke abonnementsformen "mobilt bredbånd" som ikke inneholder tale og SMS og egner seg best for businessbruk. Eller som for privatpersoner gjerne betinger nok et abonnement fjor å få med seg tale og SMS.