Kaster Telenor kortene i Danmark?

Kaster Telenor kortene i Danmark?

Telenors danske hodepine øker og den danske avisen Børsen mener at enten TeliaSonera eller Telenor vil selge seg ut. Selskapet 3 antydes som mulig kjøper.

Det knytter seg stor spenning til Telenors kvartalspresentasjon onsdag. Vil konsernsjef Jon Fredrik Baksaas komme med klare signaler om hvordan Telenor skal løse den danske floken? Har de snudd ulønnsom drift i 4.kvartal i fjor til positiv drift i 1. kvartal i år? Telenor tapte penger på driften i Danmark i fjerde kvartal i fjor og analytikerne mener det danske markedet er for lite for fire mobiloperatører.

Alle piler peker nedover

Siden Telenor overtok Sonofon i Danmark har konsernet investert stort i det danske markedet. De overtok CBB Mobile i 2004, Cyber City i 2005 og Tele2s virksomhet i 2009.

Det er mobilvirksomheten som dominerer med 1,8 millioner kunder. På fast bredbånd hadde Telenor 166 000 kunder ved årsskiftet. Siden 2009 har ikke kundeutviklingen mobilt vært positiv og de har fallende antall faste bredbåndskunder.

Virksomheten hadde i fjor en omsetning på 5 milliarder kroner med 136 millioner kroner i plussresultat. Men i fjerde kvartal tapte de også 4 millioner på driften. ARPU er nede i 145 kroner på mobilkundene mot 205 kroner i Sverige og 282 kroner i Norge. Det er først og fremst en voldsom priskonkurranse i mobilmarkedet som har presset de to selskapenes marginer ned til et nivå en teleoperatør ikke kan leve med på lang sikt. Fra 2012 til 2013 falt omsetningen i Danmark med hele 763 millioner kroner. EBITDA-marginen er nede i 18 prosent.

Kontrasten er stor til det svenske markedet der Telenor hadde en EBITDA-margin på 29,8 prosent i fjor og tjente 1,8 milliarder kroner (operating profit) mot nevnte 136 millioner i Danmark. Nå er Telenors virksomhet i Sverige dobbelt så stor som den danske, men likevel er det særdeles langt opp til et akseptabelt lønnsomhetsnivå.

Stort bedre er det ikke for TeliaSonera. De omsatte i fjor for 4,35 milliarder kroner i Danmark – med andre ord noe mindre enn Telenor. Deres salg ble i 2013 redusert med 480 millioner kroner. På årsbasis tjente TeliaSonera 92 millioner i Danmark med en kraftig reduksjon fra året før.

Telenor og TeliaSonera driver nå nett sammen i Danmark. Det kan tenkes at både Telenor og TeliaSonera ønsker å selge. TDC vil ikke kunne få adgang til å overta. Og da eksisterer det bare 3 som naturlig kjøper eller at Telenor overtar Telias virksomhet eller motsatt at TeliaSonera overtar Telenors virksomhet.

Les om:

Telekom