Kjøreregler på nett

Kjøreregler på nett

Post- og teletilsynet vil gi føringer for ISPer.

Direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet ønsker i utstrakt grad å bestemme hva slags tjenester internettilbydere skal gi brukerne. Prinsippene som tilsynet legger til grunn fungerer som kjøreregler, i en lite kontrollert internettverden.

- Man har begynt å snakke om det i Europa nå. De retningslinjene vi foreslår er ikke pålegg, men er noe som vi håper internett-operatørene kan enes om, sier Jensen til Aftenposten.

LES OGSÅ: Kommentar: De nye trafikantene

Post- og teletilsynet begynte å se på slike prinsipper etter en heftig debatt da Telenor ønsket å trekke seg ut av NIX, det sentrale koblingspunktet for internett i Norge. Jensen sier til Aftenposten at han ble overrasket over hvor mye styr og feilinformasjon som kom frem i debatten.

LES OGSÅ: Følger Telenor med argusøyne

- Det er reelt at en del er redde for at for eksempel ”store stygge” Telenor, Schibsted eller andre skal blokkere for brukerne og ta over internett, sier Jensen til Aftenposten.

LES OGSÅ: Nye NIX-regler passer Telenor bedre

Dette er de fire prinsippene:

1. Grunnleggende nettilknytning
Brukeren skal ha fri disposisjon og tilgang med rimelig kapasitet, selv om introduksjonen av nye tjenester kan legge et press på båndbredden.

2. Klar og tydelig informasjon til knytningen
En oversikt over tjenestekvaliteten, eller en enkel type SLA som bedriftsmarkedet er vant til, slik at brukeren enkelt kan vurdere tjeneste opp mot pris blant alle leverndørene.

3. Sluttbrukerens adgang til fritt å anvende tilknytningen
Brukeren skal kunne anvende tjenester uten at det blir dårligere som følge av leverandørens egne prioriteringer for tjenesten.

4. Ikke-diskriminering av trafikkstrømmene
Brukeren skal ikke bare ha tilgang til alle typer innhold og tjenester, men disse skal også behandles nøytralt og rettferdig i nettet.

Les også PTs dokument ” Om nettnøytralitet. Prinsipper for nøytralitet på internett ”.

Telekom